Die Welt: Ενα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα

Η γερμανική εφημερίδα αναλύει τις εξελίξεις

Τα…. «μαύρα» δημοσιεύματα για την Ελλάδα «πέφτουν βροχή» και σήμερα, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup. Η γερμανική Die Welt, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, παρουσιάζει τρία αρνητικά σενάρια, και ένα μόλις θετικό ...σενάριο για την χώρα μας!

��ύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες για τις ελληνικές προτάσεις. «Οι νέοι συνομιλητές από την Αθήνα είναι σε ανθρώπινο επίπεδο πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες του Γ. Βαρουφάκη, αλλά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχει πρόοδος», αναφέρει στέλεχος των διαπραγματεύσεων στην εφημερίδα.

Αν και η Die Welt αναγνωρίζει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, τονίζει πως δεν έχουν γίνει βήματα για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τους φόρους. «Στον αντίποδα, η Ελλάδα πέρασε νόμο με τον οποίο επαναφέρει στις θέσεις τους 13.000 απολυμένους του Δημοσίου», τονίζει ο αξιωματούχος. «Αυτό είναι ξεκάθαρα εναντίον της συμφωνίας μεταρρυθμίσεων με την τρόικα της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάση της Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται να επιδιώκει συμφωνία, ακόμη και με λίγες μεταρρυθμίσεις, βρίσκει αντίθετες πολλές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Γαλλίας, ενώ και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου, το οποίο δε θα περιλαμβάνει «μόνο λίγες και βολικές για τους Έλληνες μεταρρυθμίσεις».

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το θετικό σενάριο που επεξεργάζονται οι θεσμοί, σύμφωνα με την Die Welt, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, παρουσιάζοντας μεταρρυθμίσεις, θα πληρώσει τις δόσεις της στο ΔΝΤ και έως το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις.

Τα τρία αρνητικά σενάρια:

1ον. Η Eλλάδα παρουσιάζει σήμερα σ��μαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, όμως έχει ξεμείνει από ρευστό και τότε η ΕΚΤ σπεύδει να την βοηθήσει με την αγορά κρατικών ομολόγων.

2ον. Η Ελλάδα παρουσιάζει στο σημερινό Eurogroup προτάσεις που δεν ικανοποιούν όμως τους πιστωτές. Τις επόμενες εβδομάδες δεν καταφέρνει να πληρώσει τις οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αν δεν καταβάλει τις δόσεις, δεν οδηγείται σε χρεοκοπία. Είναι στο "χέρι" της ελληνικής κυβέρνησης αν θα δείξει πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και αν τελικά, θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

3ον. Το χειρότερο σενάριο είναι η Αθήνα να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τα δάνειά της. Και αντί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτή θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και πιθανόν το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη το ευρώ. Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, με τους Έλληνες πολίτες να γίνονται πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των θεσμών. Το έσχατο αυτό σενάριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Σε μία επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύνατο κρίκο. Επιπλέον, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα δώσει το μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να λύσουν τα προβλήματά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top