"Σύρμα" στα Βαλκάνια έχει ρίξει το ΔΝΤ: Παίρνουν μέτρα για τη χρεοκοπία της Ελλάδας

Άρθρο της Wall Street Journal

"Σύρμα" στα Βαλκάνια έχει ρίξει το ΔΝΤ: Παίρνουν μέτρα για τη χρεοκοπία της Ελλάδας

​Για συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με εθνικές αρχές στη νοτιοανατολική Ευρώπη για εφεδρικά σχέδια στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του ταμείου σε «μια σπάνια δημόσια παραδοχή ότι, ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για μια πιθανή αποτυχία, όσον αφορά τη συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα σημειώνει την ισχυρή παρουσία ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία την Αλβανία και τη Σερβία. «Είμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Συζητάμε μαζί τους για τα σχέδια προστασίας που έχουν, για το τι μέτρα μπορούν να λάβουν» δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ, Γιοργκ Ντεκρεσίν.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, γράφει η WSJ, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από ρυθμιστικές εθνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν αρκετά assets, τα οποία να μπορούν να ανταλλάξουν για έκτακτη χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, σε περίπτωση που διακοπεί ξαφνικά η χρηματοδότησή τους, από τα κεντρικά των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, τους ζητούν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα για τη διασφάλιση των καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

«Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον χώρο της πολιτικής, να μην είναι ανήσυχος σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε» συμπληρώνει ο Ντεκρεσίν, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ένα σενάριο που προκαλεί ανησυχία στο ΔΝΤ είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν ο πανικός για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα ωθήσει τους αποταμιευτές στις χώρες αυτές να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνόκτητες τράπεζες. «Αυτές οι τράπεζες μπορεί να είναι τελείως υγιείς, αλλά μπορεί ακόμα να υπάρχει στον κόσμο μια αντίληψη ότι αυτές είναι τράπεζες... ελληνικές και δεν είναι τελείως καλά. Έτσι, ο κόσμος θα μπορούσε να εμφανιστεί και να προσπαθήσει να τραβήξει τις καταθέσεις του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να βάλεις σε ένα προγνωστικό μοντέλο» λέει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top