Χουντής: Το Eurogroup είναι ένα όργανο που δεν το ελέγχει κανείς

''Η συμφωνία πρέπει να σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού''

​Την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού και δεν θα αντιστρατεύεται τα βασικά σημεία του προγράμματός της, τις κόκκινες γραμμές της, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9.89, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

«Ο στόχος δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμφωνία που θα μας φέρει πίσω σε ύφεση και μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη διεκδίκηση της εφαρμογής του προγράμματος της.

«Εμείς έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα θέματα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να τα ζητάνε. Εργασιακά, μισθοί, συντάξεις δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και της Κομισιόν» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Χουντής έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς το θεσμικό πρόβλημα, διότι -όπως εξήγησε- οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο που δεν το ελέγχει κανείς.

Εκτός από τη νομιμοποίηση του Eurogroup, ο κ. Χουντής εστίασε και στην ανάγκη ευελιξίας από τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωζώνης. Ήδη -όπως παρατήρησε- έχει επιδειχθεί μια σχετική πολιτική ευελιξία στην Ιταλία και τη Γαλλία, όσον αφορά στη δέσμευσή τους για έλλειμμα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3%. «Αυτή η ευελιξία είναι στο τραπέζι των δικών μας διαπραγματεύσεων, ως στοιχείο για να φύγ��υμε από τους αυστηρούς κανόνες και να πάμε σε διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τη χαρακτήρισε πολιτική και συλλογική υπόθεση, και εκτίμησε ότι η ενδιάμεση συμφωνία ήρθε πολύ κοντά σε ζητήματα της μεγάλης συμφωνίας, όπως το χρέος και η ανάπτυξη.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και σε άλλα επίπεδα, μη ορατά, στο πλαίσιο των οποίων η Ελλάδα διεκδικεί έναν ισότιμο ρόλο στην ΕΕ και να ξεδιπλώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το γενικότερο αναπτυξιακό πρόβλημα» διευκρίνισε. Ως προς αυτό εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top