Τσίπρας και Βαρουφάκης σβήνουν και γράφουν μέτρα στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup

Συνταξιοδότηση στα 67 θέλουν οι δανειστές

Τσίπρας και Βαρουφάκης σβήνουν και γράφουν μέτρα στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup

​Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Όπως αναλυτικά γράψαμε και το βράδυ της Παρασκευής στο star.gr, το θέμα του δημοσιονομικού κενού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθούν να είναι τα δύο μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, καθώς από αυτά εξαρτώνται τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό είναι περίπου 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, αφού δεν δέχονται το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει στο 1,2%, αλλά στο 2% του ΑΕΠ.

Διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει και για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Το πρωί του Σαββάτου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς αποκάλυψε ότι οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους στα 67, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν το δέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με το ύψος του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ξεπεράσει το 15-16%, ενώ οι δανειστές θέλουν 18-19%. Η κυβέρνηση ζητεί ακόμη να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τα τρόφ��μα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται σήμερα καύσιμα, ακίνητα, ένδυση - υπόδηση, οινοπνευματώδη, τηλεπικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών (γυμναστήρια, κομμωτήρια, φροντιστήρια κ.λπ.), τα οικιακά είδη, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, τα κοσμήματα. Με ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εστίαση, οι μεταφορές, οι επισκευές. Στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες- περιοδικά- βιβλία, τα θέατρα. Από αυτά, μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή.

Αυτό που "βασανίζει" την κυβέρνηση, είναι ποια από προϊόντα θα πάνε στον υψηλότερο βασικό συντελεστή 16- 18%, και ποιά θα μετακινηθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή. Το πρώτο σενάριο είναι να μεταφερθούν όλα στο νέο χαμηλό συντελεστή, δηλαδή σε ΦΠΑ 6,5% ως 9%, και το δεύτερο να μεταφερθούν στο χαμηλό συντελεστή μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά. Το τρίτο και πιο "τολμηρό" σενάριο, που βασίζεται σε παράδειγμα άλλων χωρών, είναι τα βασικά είδη διατροφής να πάνε σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top