ΥΠΕΣ: Αναληθές το ότι η μητέρα της Κωνσταντοπούλου τοποθετείται Επικεφαλής του ΕΣΡ

Απάντηση στις καταγγελίες του ΠΟΤΑΜΙΟΥ

​«Απολύτως αναληθή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών, την κατηγορία του "Ποταμιού" ότι η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση, επιχειρεί να ανανεώσει τη θητεία της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρακάμπτοντας την επιταγή για τη συναίνεση των 4/5 της Βουλής για τις τοποθετήσεις.

Όπως σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, «φαίνεται ότι η υποκρισία κάποιων κομμάτων του παλαιοκομματισμού, που τώρα είναι στην αντιπολίτευση, δεν έχει όρια. Είναι τα ίδια πολιτικά κόμματα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι προέβλεψε όριο ηλικίας 73 ετών στο άρθρο 2 για να απομακρύνει τα παλαιά μέλη των Αρχών, ενώ τώρα την κατηγορούν ότι θέλει να τα διατηρήσει! Και, φυσικά, εξακολουθούν να επενδύουν στη σπίλωση εναντίον όσων θεωρούν ότι είναι επικίνδυνοι για τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή. Ούτε αυτή τη φορά, όμως, θα τους περάσει!».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι η εν λόγω ρύθμιση έχει ως εξής: «Σε περίπτωση που ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη, καθώς και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη ανεξάρτητης Αρχής εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, ή παραιτηθούν ή απολέσουν την ιδιότητα, βάσει της οποίας ορίστηκαν, η Αρχή συνεχίζει να έχει νόμιμη συγκρότηση μέχρι τον διορισμό νέων, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας. Στην περίπτωση αυτή τα καθήκοντα του προέδρου ασκούνται από τον αντιπρόεδρο της Αρχής ή σε περίπτωση ελλείψεώς τους από τον αναπληρωτή τους ή από μέλος που ορίζεται από την Ολομέλεια της Αρχής».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η διάταξη έγινε για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές Αρχές, ιδίως στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Αρχή αυτή και δεν υποκρύπτει καμιά σκοπιμότητα. Δεν δίνει τη δυνατό��ητα στην κυβέρνηση να διορίσει νέα μέλη, αντιθέτως διατηρεί τα υφιστάμενα, τα οποία επιλέγησαν από την Διάσκεψη των Προέδρων προηγούμενων Βουλών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείτο. Κυρίως, δε, εξασφαλίζει τη νομιμότητα της σύνθεσης, άρα και των αποφάσεων των Αρχών, η ομαλή λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τον έλεγχο της ανομίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως οι επικοινωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, μητέρα της προέδρου της Βουλής, αναλαμβάνει πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ποτάμι: Ο Κατρούγκαλος «μονιμοποίησε» την επιλογή της Λίνας Αλεξίου για το ΕΣΡ

Μέχρι τώρα ίσχυε ότι η παράτυπη σύνθεση παρατεινόταν μέχρι έξι μήνες, ενώ με την παρούσα διάταξη του υπουργείου αίρεται ο χρονικός περιορισμός δίνοντας νομιμοποίηση επ’ αόριστον ακόμα και σε λειψό σώμα, τεσσάρων μελών.

Ο κ.Θεοχάρης είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι με τη διάταξη ανοίγει παράθυρο για παράκαμψη των συνταγματικών διαδικασιών και της Διάσκεψης των Προέδρων.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι δίνεται και η νομιμοποίηση στο ΕΣΡ να προκηρύξει άδειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top