Α.Τσίπρας: «Η επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης»

Δείτε τι είπε ο πρωθυπουργός για ΜΜΕ, εξεταστική για το μνημόνιο και Στουρνάρα

Α.Τσίπρας: «Η επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης»

​«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης», τόνισε σήμερα στη Βουλή ο Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού.

«Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν, πως για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάει και πίσω απ' τις γραμμές της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω: Όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, έτσι ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα, αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όλους και όλες: Είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία - και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Μάλιστα καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση», τόνισε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, με τη οποία ζητούσε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει τις προθέσεις του απέναντι στα ΜΜΕ, ο κ.Τσίπρας είπε «Εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».
Για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εμείς δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».
ΒΙΝΤΕΟ STAR
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top