Α. Τσίπρας: «Ο Θεοχάρης έπαιρνε email και διόριζε εφοριακούς»

«Πείτε μας ποιους διόρισε ο Θεοχάρης», απάντησε ο Θεοδωράκης - Πρώτη ανάρτηση: 10:39

​«Είναι μια σημαντική ημέρα για την ορθή και δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου η επανέναρξη της Ώρας του Πρωθυπουργού μετά από 2,5 και πλέον χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη για τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει για ψήφιση ένα νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από διαβούλευση και δημόσιο διάλογο. Όλα αυτά τα θέματα που είναι ευαίσθητα, απαιτούν ενδελεχή διαβούλευση, διάλογο και συναινέσεις. Στο διάλογο θα έχουν δυνατότητα να πάρουν μέρος όλοι οι φορείς».

Επιτέθηκε μάλιστα στην οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου για τον νόμο 4009 για τη Παιδεία, ο οποίος, όπως είπε ψηφίστηκε μήνα Αύγουστο και χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα συμβούλια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει με ένα νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση είπε:

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι εκρηκτική εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει ο συγκεκριμένος νόμος στα συμβο��λια των ιδρυμάτων να εμπλέκονται στο ακαδημαϊκό έργο και στη λειτουργία τους. Υπάρχουν συνεχείς τριβές και κάνουν αδύνατη την λειτουργία των πανεπιστημίων».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας τους είναι πενιχρός και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων.

«Ο ρόλος που ο 4009 δίνει στα συμβούλια είναι ρόλος διαλυτικός κι αυτό έχει γίνει με γνώση και συνείδηση του νομοθέτη. Τα συμβούλια του ιδρύματος ήταν το όχημα για να επιβληθούν δίδακτρα για να αποσυρθεί το Δημόσιο από τη στήριξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης», είπε.

Όσον αφορά στις έντονες διαμαρτυρίες του Ποταμιού για την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Βλέπω μι�� διαμαρτυρία χωρίς περιεχόμενο για δήθεν κατάργηση προτύπων. Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τα πρότυπα από τα πειραματικά όπως ίσχυε επί δεκαετίες. Στα πειραματικά είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγεις με κλήρωση. Πειραματικά είναι γιατί πειραματίζονται. Με εξετάσεις θα παίρνουν τους μαθητές τα πρότυπα σχολεία, όχι τα πειραματικά».

Τα πνεύματα όμως άναψαν, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού πήρε πάλι το λόγο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι 11 από τους περιφερειακούς διευθυντές που διορίστηκαν είναι του ΣΥΡΙΖΑ και δύο των ΑΝΕΛ.

«Βλέπω ότι συμβουλεύεστε τον κ. Θεοχάρη. Ο κ. Θεοχάρης ως γενικός γραμματέας έπαιρνε τα e-mail για να διορίζει εφοριακούς. Είναι στις τάξεις σας. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση. Μόνο όταν βλέπουμε κάποιους να εμπλέκονται σε δικαστικές αποφάσεις τους ζητάμε να παραιτηθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Θεοδωράκης τότε είπε στον Α. Τσίπρα ότι δεν απάντησε στην ουσία του ερωτήματός του.

«Σας είχαν ετοιμάσει μια ομιλία. Δεν απαντήσατε στην ουσία. Να απαντάτε σε αυτά που εγώ λέω και όχι σε αυτά που οι σύμβουλοι σας, σας λένε. Μιλήσατε έξι λεπτά για κάτι που εγώ δεν είπα. Πείτε μας συγκεκριμένα ποιους διόρισε ο Θεοχάρης», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Θεοδωράκης.

«Όχι» Τσίπρα στη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον κ. Στ. Θεοδωράκη, που τον κάλεσε να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων είπε:

«Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας του χθες που αντιστέκεται. Σας καλώ να αποκοπείτε. Θα σας πάρει μαζί στο βυθό. Εμείς παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση δεν φοβηθήκαμε με ανοιχτά χαρτιά να τοποθετηθούμε. Ήρθα μέσα σε 3 μήνες στη Βουλή περισσότερες φορές από όσες είχε έρθει ο Αντώνης Σαμαράς σε 2,5 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και απέρριψε την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Μιλήσατε για σύσκεψη με τους άλλους δύο μνημονιακούς. Δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το κάνετε. Εγώ σας καλώ στις κόκκινες γραμμές άμυνας απέναντι στο ασφαλιστικό που διαλύθηκε από το κούρεμα. Στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται για συλλογικές συμβάσεις», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top