Μερς για Ελλάδα: Περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίων σε έκτακτη περίπτωση

«Έχουν υπάρξει χρεοκοπίες χωρίς πολιτικές συνέπειες»

Ως υπαρκτό σενάριο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της επιβολής περιορισ��ών στις κινήσεις κεφαλαίων για την Ελλάδα ο Ιβ Μερς μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ληφθούν τέτοια μέτρα στην περίπτωση της χώρας μας, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπε χαρακτηριστικά: «Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι δυνατή σε έκτακτες περιπτώσεις. Σε μια μία έκτακτη περίπτωση, κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα όπως απαιτεί η περίσταση. Εάν κριθεί αναγκαίο ή όχι, αυτό είναι κάτι που μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει. Το να μιλάμε για αυτά εκ των προτέρων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, δείχνοντας… αρκετά ψύχραιμος: «Έχουν υπάρξει χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και άλλες νομισματικές ενώσεις, χωρίς πολιτικές συνέπειες. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται την πολιτική συνοχή και η βούληση τους να παραμείνουν μαζί».

Τέλος, ο Μερς απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι ένα Grexit είπε πως «το ρολόι χτυπά για την Ελλάδα αλλά ίσως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, τόνισε ότι πλέον η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top