«Ναι» από Ντάισελμπλουμ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Προϋπόθεση η ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος»

«Ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέει ο Ντάισελμπλουμ για πρώτη φορά, σε συνέντευξή που παραχώρηση στη Le Monde, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για να ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση είναι να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία»για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει μία σχέση μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πρέπει να πετύχει η Ελλάδα φέτος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους».

«Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 είχαμε πει πως αν η Αθήνα είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αλλά το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο, τότε θα πρέπει να πάμε πιο μακριά» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Το μόνο που είναι πολιτικά αδύνατο είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Η συζήτηση ως προς την ανακ��ύφιση του χρέους δεν είναι ταμπού. Αυτή η συζήτηση, όμως, μπορεί να γίνει μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα».
lemonde.jpg
Ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι στα τέλη Ιουνίου «όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης» και εξήγησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ταχύτερη προθεσμία αν το πρόβλημα ρευστότητας στην Αθήνα «γίνει πολύ μεγάλο». «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποφύγουμε αυτό το σημείο, δεν θέλουμε μια συμφωνία υπό πίεση» εξήγησε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top