ΑΥΤΟ είναι το σχέδιο Βαρουφάκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία

​Για «μικρή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε σημερινό του άρθρο στο Project Syndicate και αναπτύσσει το όραμά του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος για την μικρή αυτή πρόοδο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι το γεγονός ότι όλες οι πλευρές είναι επικεντρωμένες περισσότερο στους όρους για την επόμενη ένεση ρευστότητας προς την Ελλάδα και όχι στο όραμα για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

«Η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί συνδυαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις μεγάλες και ανεκμετάλλευτες δυν��τότητες της χώρας αίροντας τα εμπόδια σε πολλούς τομείς: παραγωγική επένδυση, παροχή πίστωσης, καινοτομία, ανταγωνισμό, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια διοίκηση, αγορά εργασίας κλπ.», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο άρθρο του.

Προτείνει μάλιστα για να συμβεί αυτό τη δημιουργία δύο νέων δημόσιων θεσμών που θα εργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και μια “bad bank” που θα δώσει την δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αποκαταστήσει την ροή πίστωσης προς τις εξωστρεφείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

«Φανταστείτε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα μοχλεύε�� collateral που θα αποτελούνται από τις μετά ιδιωτικοποιήσεων μετοχές που θα κατέχει το κράτος και άλλα assets, όπως για παράδειγμα real estate, και που θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία μέσω της μεταρρύθμισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και συνεχίζει:

«Φανταστείτε επίσης αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα να συνδέει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πακέτο των 315 δισ. ευρώ του Γιούνκερ με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Τότε, οι ιδιωτικοποιήσεις, αντί να θεωρούνται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με στόχο να καλυφθούν δημοσιονομικές τρύπες, θα αποτελέσουν μέρος ενός τεράστιας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη».

Περιγράφοντας περαιτέρω το όραμά του, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι bad banks θα βοηθήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα - που έχει ανακεφαλαιωθεί γενναιόδωρα κατά την διάρκεια της κρίσης στραγγίζοντας τον Έλληνα φορολογούμενο – να ξεφορτωθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επανέλθει στις κανονικές του λειτουργίες.

«Φανταστείτε, τέλος, τις επιπτώσεις όλων αυτών στο χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και ασφαλιστικό σύστημα», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Καταλήγοντας μάλιστα υπογραμμίζει ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει ότι η Ελλάδα, σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, θα αποτελούσε εξαιρετική ευκαιρία σταθερής εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top