Κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία έως την Δεύτερα

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι ��ιαπραγματευτές ΕΕ και κυβέρνησης - Πρώτη ανάρτηση: 07/05/2015, 00:20

​Για δύο ακόμα εργάσιμες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και Τρόικας στο λεγόμενο Brussels Group, με στόχο να βρεθεί λύση σε περισσότερα ανοιχτά θέματα.

Ωστόσο ο μόνος τρόπος να πάρει η Αθήνα λεφτά από τις Βρυξέλλες είναι να καταλήξει σε staff level agreement για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης στο σύνολο των θεμάτων, να ακολουθήσει θετική εισήγηση από το euro working group και μετά ορισμών prior actions - δηλαδή σειράς νομοθετημάτων - από το eurogroup. Όταν το κοινοβούλιο τα ψηφίσει, τότε η τρόικα θα το καταγράψει και ο EFSF θα εκταμιεύσει.

Δεν υφίσταται καμία άλλη αλληλουχία γεγονότων και σε αυτό το θέμα, όπως και σε ό,τι άλλο σχετίζεται με τον έλεγχο ΔΝΤ και ΕΕ είναι στην ίδια γραμμή.

Καθώς μάλιστα τα σενάρια στην Αθήνα έδιναν και έπαιρναν και οι παρασκηνιακές εν��μερώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, οι τρεις θεσμοί αναγκάστηκαν να βγάλουν διάψευση των ισχυρισμών του non paper που μιλούσε για ρήξη:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου.Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαίου».

O Z.K.Γιούνκερ μάλιστα πήρε στο τηλέφωνο επί τούτου τον Α.Τσίπρα και η παρεξήγηση λύθηκε, αφού του μετέφερε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ και των εταίρων για τις ανούσιες διαρροές.

Από το σημείο εκείνο και μετά το non paper χαρακτηρίζεται από τις Βρυξέλλες ως πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δέχθηκε να περιληφθεί στην κοινή δήλωση η σαφής αναφορά ότι το ασφαλιστικό μπαίνει πια και επίσημα στο τραπέζι και αποτελεί κομμάτι της αξιολόγησης.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που έγινε στην έδρα της Κομισιόν, οι διαπραγματευτές Ε.Ε. και κυβέρνησης οδεύουν προς συμφωνία στα παρακάτω θέματα:

1. Στο ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ

2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων

3. Στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Την ίδια ώρα εξηγούν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δ��ν έχει ακόμα συζητηθεί και εκκρεμεί συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα:

1. Προϋπολογισμός 2015

2. Βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος

3. Φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας

Η Κομισιόν θεωρεί τελείως απίθανο να υπάρξει συμφωνία έως τη Δεύτερα, όμως, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τις δύο επόμενες μέρες που θα συνεχιστεί το Brussels Group, τότε το Εurogroup θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό μήνυμα, χωρίς όμως να προδικάζεται το τι θα κάνουν άλλοι θεσμοί μετά από αυτό.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top