Die Welt: Το ΔΝΤ ζήτησε σκληρές μεταρρυθμίσεις ή κούρεμα χρέους για Ελλάδα

«Κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει μείωση του χρέους»

«Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt, η οποία τονίζει ότι το Ταμείο ζήτησε από τους Ευρωπαίους ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτικής μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ έθεσε θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα επιτευχθεί με έναν από τους δύο τρόπους. «Όμως, μια μείωση του χρέους δεν την επιθυμεί κανένα μέλος του Eurogroup» αναφέρουν στη Die Welt κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με τη γερμανική εφημερίδα το ΔΝΤ έχει ασκήσει και στο παρελθόν παρόμοιες πιέσεις και τελικά υποχώρησε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Suddeutsche Zeitung, η οποία σε δημοσίευμα με τίτλο «Και όμως δεν θα υπάρξει μείωση του χρέους για την Αθήνα», εξηγεί ότι ο Σόιμπλε διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν με τις δηλώσεις του αυτές επιθυμούσε να ξεκαθαρίσει πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η Suddeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν επιθυμούν μια μείωση του χρέους της διότι αυτό θα σήμαινε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Αθήνα έχουν χαθεί μια και καλή.

Tέλος, στις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων της Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ εγείρουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine έχει τίτλο: «Α��ήνα: φταίνε η ΕΕ και το ΔΝΤ».