Γιούνκερ: «Οι Αγγλοσάξονες επιδιώκουν την αποδόμηση της ευρωζώνης»

«Σενάρια συνομωσίας» λέει η FAZ

Γιούνκερ: «Οι Αγγλοσάξονες επιδιώκουν την αποδόμηση της ευρωζώνης»

​«Αγγλοσαξονικό δάκτυλο» που στόχο έχει την αποδόμηση της ευρωζώνης βλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ��πιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ πίσω από τις αντιπαραθέσεις και τις αντιθέσεις που αποκαλύπτονται στους κόλπους των δανειστών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Λουβέν, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι Αγγλοσάξονες θέλουν να καταστρέψουν την ευρωζώνη, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό την Ελλάδα.

«Σε περίπτωση Grexit, ο αγγλοσαξονικός παράγοντας θα επιδιώξει με κάθε μέσο να αποδομήσει εντελώς την ευρωζώνη», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρόκειται για θεωρία συνομωσίας», σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ.

Σε άρθρο για τις διαφωνίες ΔΝΤ – ΕΕ για την Ελλάδα που περιγράφονται στο non paper του Μαξίμου, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι κύρια αιτία αυτής της διαφωνίας είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί, για πολιτικούς λόγους και μόνο, μια πιο χαλαρή και ευελικτη στάση στην εφαρμογή της συμφωνίας, το ΔΝΤ επικαλείται τους αυστηρούς κανόνες που απορρέουν από το καταστατικό του και επιμένει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να εκταμιεύει δάνεια μόνο όταν ένα χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με το Ταμείο το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα λιτότητας και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της», αναφέρει η ΦΑΖ και προσθέτει:

«Αντίθετα, για την Κομισιόν η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραμένει στόχος ύψιστης προτεραιότητας για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη. Χθες για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στο βελγικό πανεπιστήμιο της Λουβέν, απέκλεισε για μια ακόμη φορά ενδεχόμενο Grexit, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιο υπέρ της ελληνικής παραμονής στο ευρώ με ένα ακόμη επιχείρημα που προκάλεσε αίσθηση. Υποστήριξε ότι εάν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ο αγγλοσαξονικός παράγων θα κάνει το παν για να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που συνάντησε χθες τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη, έσπευσε να αποκλείσει επαναφορά της ευρωζώνης στην προτέρα κατάσταση».

«Πιθανότατα για τον Γιούνκερ το ΔΝΤ ανήκει στον αγγλοσαξονικό κόσμο και ίσως να θεωρεί προσπάθεια καταστροφής την υπόμνηση ότι τα προγράμματα βοήθειας υπόκεινται σε κανόνες», συνεχίζει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας και καταλήγει ότι οι θεωρίες είναι το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι Έλληνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top