Παπανδρέου: «Ναι» σε δημοψήφισμα για να αναλάβουν οι Έλληνες τις ευθύνες τους

«Θα είχε αλλάξει το κλίμα εάν είχε γίνει το 2011»

Την διενέργεια δημοψηφίσματος υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος -σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung- τονίζει ότι θα κάνει τους Έλληνες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι αν το δημοψήφισμα είχε γίνει το 2011, όπως είχε ο ίδιος προτείνει, «θα είχε αλλάξει το κλίμα και θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».

papandr.jpg
«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ αλλά, έτι περαιτέρω, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο επικεφαλής του Κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα θα έκανε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο ίδιος, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε πολλά και «μπορεί να χρειαστεί νωπή λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμοστεί μια συμφωνία με τους δανειστές» και προσθέτει: «Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε ό,τι καταφέρει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εάν γινόταν με σωστή προετοιμασία και την στήριξη των εταίρων μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, και θα δημιουργούσε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top