Ξαφά: Γιατί να έχω τα λεφτά μου στην Ελλάδα; Και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έξω τα έχουν!

«Αν πάμε σε δημοψήφισμα θα έχουμε bank run και κλείσιμο τραπεζών»

Ξαφά: Γιατί να έχω τα λεφτά μου στην Ελλάδα; Και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έξω τα έχουν!

Για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε εκδήλωση του LSE, όπου αποκάλυψε ότι έχει βγάλει τα χρήματά της εκτός Ελλάδας, μίλησε η Μιράντα Ξαφά στα Ποραπολιτικά FM.

«Δεν βλέπω να διαφαίνεται σχέδιο εθνικής σωτηρίας και δεν θεωρώ πατριωτικό μου καθήκον να διακινδυνεύσω τις καταθέσεις μου σε αυτό το περιβάλλον» τόνισε η οικονομολόγος και πρώην μέλος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι ακόμη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα λεφτά τους έξω: «Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον το να αφήσω τα χρήματά μου εδώ, ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τα χρήματά τους έξω, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Η ίδια δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα γίνει κάτι που θα γκρεμίσει το τραπεζικό σύστημα αλλά τονίζει πως αν οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα «όχι απλώς θα δημιουργηθεί bank run μέχρι να φτάσουμε σε αυτό αλλά θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες για να μη φύγουν και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν μείνει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στο τραπεζικό σύστημα, η κα Ξαφά δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε περ��ορισμό στην κίνηση κεφαλαίων διότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ είναι αυτή που υποκαθιστά την μείωση των καταθέσεων με νέο δανεισμό μέσω ELA, αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Εάν δηλαδή δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας δεν πρόκειται η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, θα μπουν συναλλαγματικοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να στείλει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό και πιθανώς να υπάρξουν και περιορισμοί στις αναλήψεις».

Η ίδια τονίζει ότι έχουν σπαταληθεί τρεις μήνες για το πώς θα αποκαλείται η τρόικα και πως θα αποκαλείται το μνημόνιο, όταν «οι πιστωτές έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αν δεν υπάρξει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων στο τραπέζι, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε καμία εκταμίευση».

Τέλος, απαντώντας στο τι θα συμβεί εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές, η κα Ξαφά απαντά πως «θα έχουμε χρεοκοπία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top