Γ. Σακελλαρίδης: «Επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία έως τον Ιούνιο»

«Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»-Πρώτη ανάρτηση: 12:54

Γ. Σακελλαρίδης: «Επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία έως τον Ιούνιο»

​Πλήθος δημοσιογράφων συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το πρώτο briefing των πολιτικών αρχηγών μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μπήκε στην αίθουσα χαμογελαστός και βλέποντας τον αριθμό των δημοσιογράφων δήλωσε με νόημα «όχι και άσχημα».

«Να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας εδώ. Αυτό που θα ήθελα να πω προτού ξεκινήσουμε στην ουσιαστική διαδικασία της ενημέρωσης είναι ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είχαμε δηλώσει ότι η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα γ��ατί δεν μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας χωρίς καλά ενημερωμένους πολίτες», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ότι το briefing θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους έως τα τέλη Μαΐου ή ακόμα και στα μέσα Ιουνίου, η οποία συμφωνία θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ αρνήθηκε τα περί αναφοράς της 5ης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινει ότι θα πρέπει «να ξανατεθούν από την αρχή όλα όσα δεν κατάφερε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί από τη μία να ξεχάσει τη λαϊκή εντολή και από την άλλη να εφαρμόσει το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά το οποίο ούτε ο ίδιος δεν υλοποίησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία θα παραπεμφθούν «σε ένα κύκλο συζητήσεων» και πως στη φάση αυτή θα υπάρξει συμφωνία «πάνω στα ζητήματα που υπάρχει κοινό έδαφος».

Βέβαια ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα ήταν άκομψο και αδόκιμο να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, διαβεβαίωσε όμως ότι θα δώσει το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό πλαίσιο αυτής που προκύπτει από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

Όσο για το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου; Ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν προκύψει συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε:

«Είναι γνωστές οι θέσεις των πιστωτών και του κάθε πιστωτή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κοινή στάση. Υπάρχουν συνιστώσες από την πλευρά των πιστωτών. Σε κάθε περίπτωση αν είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε σε συμφωνία παρακάμπτοντας τις κόκκινες γραμμές θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη. Δεν το κάνουμε από καπρίτσιο. Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτά τα 5 χρόνια η ελληνική οικονομία πήγε μπροστά να μας το πει κι εμάς».

Όσον αφορά στην ρευστότητα της χώρας και αν τελικά τα χρήματα φτάνουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και οι υποχρεώσεις τις Ελλάδας είναι αυξημένες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: «η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει μέχρι το τέλος Μαΐου την απελευθέρωση της ρευστότητας, αλλά το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι σκοπός μας είναι να καταβάλλουμε όλες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις στην ώρα μας για να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις υποχρεώσεις. Αυτό θα κάνει η κυβέρνηση αλλά εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς. Εμείς λέμε ότι υπάρχει κρίση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να υπάρχει αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, είπε:

«Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες πολίτες απάντησαν. Νιώθουμε ότι έχουμε πάρει μια λαϊκή εντολή που μας βάζει τα όρια. Δεν είμαστε δογματικοί. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς εκεί που αντέχουν. Εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβούμαστε την λαϊκή βούληση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top