ΕΜΠΛΟΚΗ στο Brussels Group: Το ΔΝΤ επιμένει σε ομαδικές απολύσεις

Δεν κάνουν βήμα πίσω και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

​Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σήμερα Κυριακή, όμως το κλίμα δεν φαίνεται να είναι καλό, μιας και το Σάββατο το βράδυ υπήρξε εμπλοκή με τους θεσμούς και κυρίως με το ΔΝΤ, που επιμένει και δεν υποχωρεί καθόλου όσον αφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ο χρόνος τελειώνει, η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα την ενδιάμεση συμφωνία που θα σημαίνει ταυτόχρονα και το άνοιγμα της στρόφιγγας της χρηματοδότησης.

Το κλίμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει εκρηκτικό με τους δανειστές να ζητούν από την ελληνική κ��βέρνηση τη λήψη μέτρων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ απαιτεί από την κυβέρνηση Τσίπρα να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της και να προχωρήσει σύντομα στη νομοθέτηση υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Επίσης κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Χθες, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπάθησε να μεταπείσει τους αξιωματούχους του ΔΝΤ προσκομίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης.

Οι δανειστές υπολογίζουν επίσης το δημοσιονομικό κενό να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και απαιτούν για την κάλυψή του σκληρά μέτρα.

Έτσι, εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου πολυτελείας, των υψηλών επικουρικών συντάξεων, στην επαναφορά της 13ης σύνταξης και άλλες προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Και όλα αυτά, για να υπάρξει επιτέλους μια ενδιάμεση συμφωνία, ώστε η ΕΚΤ να άρει το καθεστώς ασφυξίας, ανοίγοντας τη�� στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top