Brussels Group: Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης

Δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ-Πρώτη ανάρτηση: 02/05/2015, 00:00

Brussels Group: Στην  πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης

​Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο Brussels group προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις κόκκινες γραμμές, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και το ΔΝΤ, κάνουν λόγο για αργή πρόοδο και διαμηνύουν ότι επεξεργάζονται και σενάρια grexit. Η κυβέρνηση θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου eurogroup τη Δευτέρα, ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να κλείσει η συμφωνία αν δεν υπάρξει αξιολόγηση για όλα τα εκκρεμή θέματα.

Όπως σας γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, o Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμήνυσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

«Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εκ μέρους του ΔΝΤ χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πακέτο. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση βασισμένοι σε μερικά μέτρα» είπε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ,

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Επένδυση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι : «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνέψουν να διαταραχθούν, το λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

Την ίδια ώρα, η ιταλική «La Stampa» αναφέρει ότι θα απαιτηθεί αλλαγή της κυβέρνησης ή μία κυβέρνηση τεχνοκρατών σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζονται Βερολίνο και Φρανκφούρτη, προκρίνοντας την χρεοκοπία με παραμονή της χώρας στο ευρώ και εισαγωγή εσωτερικών ελέγχων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά την μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο που διήρκεσε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και κλειδί για συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται: η αύξηση του φόρου πολυτελείας, η υποχρεωτική χρήση πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ, τα μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και η πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το ασφαλιστικό ίσως είναι το πιο δύσκολο σημείο τριβής, όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, όμως υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων. Στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν περικοπές σε υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, αν και το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει κόκκινη γραμμή. Η 13η σύνταξη εξετάζεται να μην καταβληθεί φέτος ή να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top