Έκτακτο Eurogroup ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Ζητούν αρχική συμφωνία για να δεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Έκτακτο Εurogroup στις 4 Μαΐου, το οποίο θα καταγράψει τη μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να δοθεί «πάτημα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων και να ανεβάσει την «οροφή» έκδοσης τριμήνων γραμματίων.

Η πληροφορία αυτή, η οποία μεταφέρθηκε στον Τύπο από ελληνική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, δεν επιβεβαιώνεται από κοινοτικές πηγές.

Η ελληνική πηγή εξήγησε ότι ο στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει μία αρχική συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων και να συνεχιστούν αργότερα, μετά το Εurogroup στις 4 Μαΐου, οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα ακανθώδη θέματα.

Σύμφωνα με την ίδια ελληνική πηγή, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης, ώρα Βρυξελλών και συζητήθηκαν μακροοικονομικά θέματα, δημοσιονομικοί στόχοι και ιδιωτικοποιήσεις. Αργότερα, θα συζητηθούν και τα ζητήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κόκκινων δανείων.

Οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως και τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ την Παρασκευή στο τραπέζι θα πέσουν τα ενεργειακά θέματα, τα φορολογικά και οι πολιτικές για την ε��ίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Την Πέμπτη, επίσης, έγινε παράθεση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από τις δύο πλευρές και συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για τα πλεονάσματα έως το 2022.

Η ομάδα που εκπροσωπεί τους θεσμούς και τους δανειστές αποτελείται από επτά άτομα, δύο από την ΕΚΤ, δύο από το ΔΝΤ, δύο από την Κομισιόν, ένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) και για το κάθε θέμα προστίθεται και ένα τεχνικό κλιμάκιο, από αυτά που μέχρι πρότινος συνεδρίαζαν στην Αθήνα.

Την ελληνική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής της Γ.Χουλιαράκης (πρόεδρος ΣΟΕ), ο Φρ.Κουμεντάκης (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού), ο Παν.Παυλόπουλος (σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα), η Κ.Κιντίνη (οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού), Ελ.Παπαδοπούλου (σύμβουλος του Ευ. Τσακαλώτου), ο Μ.Νικολακάκης από το γραφείο του Γ. Σταθάκη, και ο Δ.Λιάκος, γ.γ. του συμβουλίου διαπραγματευτικής πολιτικής.

Η ελληνική πηγή υποστήριξε πως μιλάνε επί συγκεκριμένου, έχουν προτάσεις και αν χρειαστεί θα μείνουν και παραπάνω.

Του Θάνου Αθανασίου

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top