Δ. Στρατούλης: «Όταν λέμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το εννοούμε»

«Δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές συντάξεις»

​Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό επανέλαβ�� ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Σήμερα υπήρξαν διάφορες διαρροές ότι θα σπάσει η “κόκκινη” γραμμή της κυβέρνησης και ότι θα μειώσουμε τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και με αφορμή ότι βγαίνω στην εκπομπή σας, θέλω να το διαψεύσω κατηγορηματικά. Όταν λέμε ότι δεν εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όταν λέμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εννοούμε», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν πλέον και υψηλές επικουρικές συντάξεις στη χώρα μας. Ο μέσος όρος είναι 180 ευρώ αν αφαιρέσουμε τον φόρο και κάποιες κρατήσεις 167 ευρώ και από το 1.210.000 που παίρνουν επικουρική σύνταξη, το 99% παίρνει κάτω από 300 ευρώ. Ο τρόπος που επιμένουν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, η επιμονή τους να μειώσουμε τις συντάξεις, δείχνει πραγματικά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να υπογράψουμε μία συμφωνία η οποία θα είναι θετική για τη χώρα».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και αν αυτό βρίσκεται στην ατζέντα της ενδιάμεσης συμφωνίας, ο κ. Στρατούλης είπε:

«Στο πολυνομοσχέδιο που θα κουβεντιαστεί, ενδεχομένως απόψε, στο υπουργικό συμβούλιο δεν υπάρχουν μέσα ζητήματα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Οι κόκκινες γραμμές τις οποίε�� έχουμε βάλει για τα εργασιακά είναι ότι δεν θα χειροτερέψουν οι εργασιακές σχέσεις και ότι εμείς προωθούμε νομοσχέδιο για την αποκατάσταση τη σταδιακή του κατώτατου μισθού και την άμεση αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για το ασφαλιστικό, εκτός των άλλων, εμείς δεν δεχόμαστε νέες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών».

Τέλος αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων και δώρων και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Είναι πολύ σοβαρή η ενημέρωση που έκανε σήμερα ο κ. Μητρόπουλος, ο καθηγητής και συνάδελφός μου ότι αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θεωρεί άκυρες τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι οποίες έγιναν με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον νόμου 4093/2012. Να την δούμε βέβαια πρώτα την απόφαση, αλλά μίλησα μαζί του και μου επιβεβαίωσε και το περιεχόμενο. Μιλήσαμε τηλεφωνικά. Αν είναι έτσι, που φαίνεται ότι έτσι είναι, αυτό αποδεικνύει ότι πρώτον πίεση που μας ασκούν να εφαρμόσουμε τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και να κάνουμε και άλλες μειώσεις δεν έχει και κανένα έρεισμα με βάση το Σύνταγμά μας, το νομικό μας θεσμικό πλαίσιο και το νομικό μας πολιτισμό», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top