Βαρουφάκης: Οι θεσμοί θέλουν άρση πλειστηριασμών-Αισιόδοξος για συμφωνία ο ΥΠΟΙΚ

Αιχμές σε προηγούμενες κυβερνήσεις για την επιστροφή κεφαλαίων απ’το ΤΧΣ στο EFSF

​Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ευελπιστούμε ότι η διαπραγμάτευση θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μιλάμε για τη μετά τον Ιούνιο ανάκαμψη», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τη συμφωνία «θα εισέλθει η χώρα στις αγορές θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, στα πλαίσια ενός βιώσιμου χρέους, και θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

Ο κ.Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτω από πόδια εκείνων που κερδοσκοπούν εις βάρος οικονομίας», απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ, Νίκου Μαυραγάνη και Δημήτρη Καμμένου.

Aπαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη για τα «γυμνά» ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και περί ηθικής, o κ.Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι θεσμοί πιέζουν για τους πλειστηριασμούς, αναφέροντας ότι «κάποιοι από τους θεσμούς εγείρουν το θέμα του ηθικού κινδύνου. Δηλαδή αν εμε��ς εμμείνουμε στην απαγόρευση πλειστηριασμών, σου λένε ναι, αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί οι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους; Δηλαδή κάνεις κάποιους να λειτουργούν ανήθικα και ενώ μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους δεν πληρώνουν. Και έτσι σου λένε ας πεταχτούν κάποιοι στο πεζοδρόμιο».

Ο κ.Βαρουφάκης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αποδέχθηκαν τους όρους λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στερούν, όπως είπε, την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου επί των χρημάτων του, ενώ άφησε αιχμές και για το ότι, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1,2 δισ. ευρώ.

«Αυτά συνέβησαν το 2012, το 2013 με τις αναθεωρήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι μπορούσαμε. Αν για τα 10,9 δισ. ευρώ, το EFSF το αντιμετώπιζε καλή τη πίστη, θα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. Η επιστροφή που μπορεί νόμιμα να μην έγινε, στην ουσία ήταν μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των πιέσεων σε αυτή την κυβέρνηση για να υποχωρήσει, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά, αυτή η υποχώρηση σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα γίνει», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.