Bloomberg: «Το 52% των ξένων επενδυτών βλέπουν Grexit»

Δεν φοβούνται τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης

Bloomberg: «Το 52% των ξένων επενδυτών βλέπουν Grexit»

​Αυξημένες είναι οι πιθανότητας να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με γκάλοπ που διενήργησε το Bloomberg, καθώς διεθνείς επενδυτές που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση χωρίς τέλος.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθέσιμων της Ελλάδας θα υποχρεώσει τη χώρα να φύγει από το ευρώ σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Αντίθετα, το 43% θεωρεί πως η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον.

Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μόλις το 31% των επενδυτών που ερωτήθηκαν την ίδια ερώτηση διέβλεπαν ένα Grexit, ενώ το 61% τάσσονταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

c895b226086705debabbf4023409044c.jpg

Κατά τον Ντιέγκο Ισκάρο, της IΗS Global Insight που έχει έδρα στο Λονδίνο, «ο τραπεζικός τομέας είναι η αχίλλειος πτέρνα στην Ελλάδα. Και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει τη χρηματοδότηση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εύθραυστη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια συμφωνία».

Ενδεικτικό είναι ότι το 10% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ μέσα στο 2015, ενώ το 22% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2016. Μάλιστα ένα 12% μεταθέτει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για μετά το 2016.

Επίσης, η πλειοψηφία των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, θεωρώντας ότι η μικρή συνεισφορά της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης (1,7% το 2016), δεν μπορεί να ακυρώσει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της νομισματικής ένωσης.

ab41017165631e7119cc4ae209f02948.jpg

«Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί. Σ’ αυτό έχει συμβάλει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς και η δημιουργία του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης», είπε ο Γκιγιέμ Καρά της BNP Paribas.

Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, το 39% βλέπει βελτίωση, το 33% πιστεύει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ το 26% θεωρεί πως τα πράγματα είναι σταθερά. Μάλιστα το 35% θα την επέλεγε ως πρώτη επιλογή για επένδυση, αποδεικνύοντας τη θετική άποψη της αγοράς.

501x540_5cf17db0d05039c087a74bd6e40706b3.jpg

Ο Λουντοβίκ Σουμπράν, της Euler Hermes χαρακτηρίζει την Ελλάδα «γάγγραινα» και σημειώνει:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα ως μια κακή περίπτωση, ως γάγγραινα. Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως αν η Ελλάδα αποκοπεί, θα λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κερδοφορία είναι υψηλότερη, η ανάκαμψη της απασχόλησης δεν λειτουργεί».

Μάλιστα σχολιάζοντας τον ρόλο της Α. Μέρκελ υποστηρίζει ότι:

«Η Μέρκελ κρατάει το κλειδί για τη μοίρα της Ελλάδας. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι όλο και πιο πιθανή, αλλά δεν πιστεύω πως τελικά θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ή να αφήσει τέτοια κληρονομιά».

Η δημοσκόπηση του Bloomberg διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Απριλίου μεταξύ 1.280 ερωτηθέντων και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2,7 ποσοστιαίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top