Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group το πολυνομοσχέδιο «σκούπα»

Ξεκινούν αύριο οι συνεδριάσεις του Brussels Group

​Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group που θα συνεδριάσει σήμερα στις 15:30 στις Βρυξέλλες μπαίνει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ώστε να δείξει αγαθές προθέσεις, να πείσει τους δανειστές ότι προχωρά στις μεταρρυθμίσεις και να καταφέρει να έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης.

Στη συνεδρίαση θα μετέχει ανανεωμένη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μιας και επικεφαλής είναι πλέον ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου αύριο το πρωί ξεκινούν και οι συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σ' αυτές εκτός από τον κ. Χουλιαράκη θα μετέχουν επίσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Φ. Κουτεντάκης, ειδικός σύμβουλος και δεξί χέρι του Γ. Δραγασάκη και ο Δ. Λιάκος. Αίσθηση μάλιστα προκαλούν οι δηλώσεις αξιωματούχων ότι «αγνοείται η τύχη» της κας Παναρίτη.

"Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στις συνεδριάσεις αυτές θα μελετηθούν με κάθε προσοχή όλα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, χθες, μετά από την συνεδρίαση της πολιτικής ομ��δας διαπραγμάτευσης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν ότι το Brussels Group θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται 18 + 8 σημεία.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πιο ευέλικτη όσον αφ��ρά στο θέμα του ΦΠΑ, προτείνοντας την χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές σε τουριστικά μέρη, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, την επιβολή φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης» και την αναγόρευση σε κακούργημα της μη απόδοσης ΦΠΑ.

Στα εργασιακά επίσης φαίνεται να παγώνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα πίσω και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ασφαλιστικό πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται για τον Ιούνιο, ενώ στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη για την πλήρη αυτονομία της ΓΓΔΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top