Σταθάκης: «Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά σε μία συμφωνία»

Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις;

​«Πιστεύω ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά σε μία συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Νομίζω ότι έχει γίνει η βασική προεργασία και σε τεχνικό επίπεδο και φυσικά διαφαίνεται ότι μετά βεβαιότητας, υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν και σε ποιο βαθμό θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αυτή η συμφωνία, ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Νομίζω ότι ο χαρακτήρας της συμφωνίας διατηρεί τη βασική αρχή –τουλάχιστον της δικής μας κυβέρνησης- ότι η βασικότερη κόκκινη γραμμή είναι να μην υπάρξουν μέτρα που επιτείνουν την ύφεση. Αυτή η γραμμή είναι πάνω σε μια στέρεα βάση, πάνω στην οποία συμφωνούμε. Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε μια σειρά από θέματα που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά αυτά δεν θα περιληφθούν στη μεταβατική απόφαση που θα ληφθεί άμεσα».

Όσο για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας είπε:

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε καταρχάς, ότι αυτή τη στιγμή –και στον βαθμό βεβαίως που θα υπάρξει συμφωνία- η δυναμική της οικονομίας από μόνη της, πέρα από τις παρεμβάσεις και στρατηγική του υπουργείου, είναι θετική. Δηλαδή υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο προφανώς στο 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και εφόσον όλες οι συμφωνίες πάνε καλά, νομίζω ότι θα ξεδιπλωθεί».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2ο εξάμηνο του 2015 μπορεί να είναι ένα πάρα ��ολύ ισχυρό εξάμηνο από τη σκοπιά της ανάπτυξης και των ιδιωτικών επενδύσεων κτλ. Η στρατηγική της δικής μας κυβέρνησης για το θέμα της ανάπτυξης έχει ένα ισχυρό σχεδιάγραμμα αυτή τη στιγμή, το οποίο αποτυπώνεται στα τρία βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος που ελπίζουμε να τον έχουμε μέχρι τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε όμως και στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες ιδιωτι��οποιήσεις προχωράνε στην επαναδιαπραγμάτευση για να βελτιωθούν οι όροι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτές μάλιστα τις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό είπε:

«Το Ελληνικό είναι στις παλιές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Θεωρώ ότι στο Ελληνικό έχει από τη φύση του προβλήματα ο διαγωνισμός, και αυτό θα πρέπει να ενταχθεί σε μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση, γιατί νομίζω ότι δεν προχωράει έτσι όπως έχει γίνει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top