Διπλό μήνυμα Κοτζιά σε Τουρκία και FYROM

Σε πολύ καλό κλίμα οι συναντήσεις του ΥΠΕΞ με Νίμιτς και Μπαν Κι Μουν

Διπλό μήνυμα Κοτζιά σε Τουρκία και FYROM

​Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς.

Από τις δηλώσεις που έκανε ο κ.Κοτζιάς μετά το τέλος των συναντήσεων ξεχώρισαν οι ειδικές αναφορές που έκανε για τη FYROM και το Κυπριακό.
Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα του Κυπριακού, ο κ.Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία «να αποσυρθεί από την Κύπρο γρήγορα αν θέλει πράγματι γρήγορη επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «αν δε συμβεί αυτό, η λύση θα είναι μία εικονική λύση ή ψευδαίσθηση λύσης». Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε την ανάγκη «να σταματήσουν και τα δικά μας και των άλλων τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες».
Για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ο κ. Κοτζιάς εκτόξευσε νέες βολές κατά της πολιτικής που ακολουθεί η γείτονα χώρα, κάνοντας λόγο για ένα "είδος αλυτρωτισμού" που κρύβεται πίσω από το θέμα αυτό εκ μέρους της FYROM. Ωστόσο άφησε ανοιχτή μία χαραμάδα προόδου, λέγοντας ότι Ελλάδα και FYROM "έκαναν ανταλλαγή καταλόγων σημείων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης". Υπάρχει μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να γίνει αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο, πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνον��ας ότι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ήταν μία πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
Στις δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για μία "πολύ καλή συνάντηση" που είχε με τον κ. Κοτζιά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κάνοντας έναν απολογισμό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ είπε, ότι «η ατμόσφαιρα στην Αμερική όταν πρωτοφθάσαμε ήταν παράξενη, γενικά όμως είναι θετική απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πάρει τα μηνύματά μας με εκείνο τον τρόπο που επιθυμούσαμε».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ στάθηκε κυρίως στην δέσμευση που φέρεται να απέσπασε η ελληνική πλευρά από την Αμερική, ώστε να πιέσει περισσότερο υπέρ της Ελλάδας μέσω του ΔΝΤ, αλλά και στο οικονομικό ενδιαφέρον που επέδειξε η αμερικανική πλευρά για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ως προς αυτό, ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου για θέματα ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης στην Αθήνα, λέγοντας ότι «ελπίζουμε πως θα μας φέρει μία δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για την δημιουργία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top