Spiegel: Η Ελλάδα δεν έχει ούτε σχέδιο Β, ούτε καν σχέδιο Α!

Μιχνάου: Ο Βαρουφάκης φαίνεται να προτιμά τις θεωρητικές σφαίρες από την πολιτική

Spiegel: Η Ελλάδα δεν έχει ούτε σχέδιο Β, ούτε καν σχέδιο Α!

Με σφοδρότητα στον Γιάνη Βαρουφάκη επιτίθεται ο γνωστός αρθρογράφος Βολφγκανγκ Μινχάου.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Spiegel, ο Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος παραβρέθηκε στην εαρινή διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο: «Οι Έλληνες δεν έχουν σχέδιο Β. Δεν καταστρώνουν κανένα σχέδιο για παράλληλο νόμισμα και δεν προετοιμάζονται για έξοδο από το ευρώ. Και δεν έχουν βέβαια ούτε σχέδιο Α».

Ο ίδιος, τονίζει ότι η ομιλία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο Ινστιτούτο Brookings του έκανε αλγεινή εντύπωση καθώς -όπως λέει- ο κ. Βαρουφάκης αναλώθηκε σε διάλεξη για τις ανεπάρκειες της ευρωζώνης: «Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που λέει. Αλλά ποιον ενδιαφέρει αυτό τώρα πια; Θα έλεγε κανείς, ότι ο Έλληνας υπουργός δεν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, παρά προτιμά τις περιηγήσεις στις θεωρητικές σφαίρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει απομονωθεί πολιτικά από αδέξιες διπλωματικές κινήσεις, με αποτέλεσμα όλη η Ευρώπη να έχει ενωθεί κατά των ελληνικών αιτημάτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που μιλάμε χάνει και τους λίγους φίλους που έχει ακόμη στην Ευρώπη. Και θα μπορο��σα να πω ότι ανήκω κι εγώ σε αυτή την ομάδα» τονίζει ο Μινχάου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησαν λάθος τις προθέσεις των δανειστών: «Νόμιζαν ότι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τελικά θα πάρουν τα χρήματα των δόσεων. Αλλά κυρίως εκτίμησαν εσφαλμένα την πολιτική δυναμική. Η ιδέα να απομονώσουν τη Γερμανία, ήταν καθαρή τρέλα. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη».

«Τώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη μεταξύ σκληροπυρηνικών αριστερών και μετριοπαθών δυνάμεων. Ο Τσίπρας θα πρέπει να λύσει αυτή τη σύγκρουση είτε με το να επιβληθεί εσωκομματικά, είτε με νέες εκλογές, είτε με δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ» τονίζει ο Γερμανός αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: α) ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, β) ένα παράλληλο νόμισμα σε συνδυασμό με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ή γ) η πλήρης έξοδος από τη νομισματική ένωση.

«Δεν υπάρχουν λοιπόν “κομψές” λύσεις για την Ελλάδα. Κάποια στιγμή, το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, οι Έλληνες δε θα έχουν πια άλλα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα κι αν έλθει ζεστό χρήμα από τη Ρωσία. Το ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Grexit, όπως πολλοί δήλωσαν κατά την διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, το οφείλουμε στο -τόσο μισητό στη Γερμανία- πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η έξοδος της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα προηγούμενο. Και παρά τους καθησυχασμούς, το Grexit θα ήταν ένα μεγαλειώδες βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» καταλήγει ο Μινχάου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top