ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μέρκελ: "Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά"

Μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα και λίγο πριν το Eurogroup

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μέρκελ: "Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά"

​Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, στέλνει η Γερμανίδα Καγκελάριος λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η κα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μιλώντας μετά την "εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον κ.Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Στο ερώτημα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κα Μέρκελ τόνισε πως «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Δείξτε μας κάτι χειροπιαστό για να δώσουμε 1,9 δις ευρώ"

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο του Star, με την Μάρα Ζαχαρέα, ο Τάσος Τέλλογλου, το μεγάλο δέλεαρ» της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ είναι ότι η καγκελάριος διαμήνυσε ότι θα μπορούσε η Γερμανία να συμφωνήσει σε μερική απελευθέρωση της χρηματοδότησης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (1,9 δις ευρώ) έναντι μεταρρυθμίσεων.

Το κύριο μήνυμα δηλαδή της καγκελαρίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στη συνάντηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μερικής αποδέσμευσης των πόρων, αλλά έναντι μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, «δείξτε μας κάτι χειροπιαστό για να σας δώσουμε 1,9 δις ευρώ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην καγκελάριο ότι ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ διατυπώνουν μαξιμαλιστικούς στόχους όπως για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις, την μείωση επίσης των συντάξεων κ.α. τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο κ.Τέλλογλου, η κα Μέρκελ απάντησε ότι κατανοεί για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις, αλλά αντέτεινε ότι χρειάζονται μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Προειδοποίησε ακόμα ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες και θα χρειαστεί εντατικότερη δουλειά με τα τεχνικά κλιμάκια και όχι σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (που έχει άλλωστε νομοθετηθεί επί θητείας Χ. Θεοχάρη) και της ΕΛΣΤΑΤ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και κλάδων, φέρεται να έχουν κλείσει, με την συμφωνία της κυβέρνησης.

Μαξίμου: Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα η συνάντηση

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, υπογράμμισαν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε "εποικοδομητικό και θετικό κλίμα".

«Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου» τόνισαν συνεργάτες του κ.Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top