Αποκάλυψη Star: Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ

«Δείξτε μας κάτι χειροπιαστό για να δώσουμε 1,9 δις ευρώ» είπε η καγκελάριος

Το παρασκήνιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα ο Τάσος Τέλλογλου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην καγκελάριο ότι ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ διατυπώνουν μαξιμαλιστικούς στόχους όπως για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις,την μείωση επίσης των συντάξεων ��.α. τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μέρκελ απάντησε ότι κατανοεί για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις, αλλά αντέτεινε ότι χρειάζονται μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Προειδοποίησε ακόμα ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες και θα χρειαστεί εντατικότερη δουλειά με τα τεχνικά κλιμάκια και όχι σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

Το μεγάλο «δέλεαρ» ίσως της συνάντησης είναι ότι η καγκελάριος διαμήνυσε ότι θα μπορούσε η Γερμανία να συμφωνήσει σε μερική απελευθέρωση της χρηματοδότησης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (1,9 δις ευρώ) έναντι μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (που έχει άλλωστε νομοθετηθεί επί θητείας Χ. Θεοχάρη) και ΕΛΣΤΑΤ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και κλάδων, φέρεται να έχουν κλείσει, με την συμφωνία της κυβέρνησης.

Η Αθήνα δεν θέλει όμως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις με την μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου για νέο πρόγραμμα. Αλλά ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε διαμήνυσε μέσω Α. Μέρκελ στον Α.Τσίπρα ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα.

Το κύριο μήνυμα δηλαδή της καγκελαρίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στη συνάντηση ότι θα μπορούσε να υ��άρξει συμφωνία μερικής αποδέσμευσης των πόρων, αλλά έναντι μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, «δείξτε μας κάτι χειροπιαστό για να σας δώσουμε 1,9 δις ευρώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top