Το Grexit είναι πασέ: Για "Grimbo" θα μιλούν σε καφενεία, κομμωτήρια και λαϊκές

Νέο όρο στο λεξικό της ελληνικής κρίσης προσθέτει το Bloomberg

Το Grexit είναι πασέ: Για "Grimbo" θα μιλούν σε καφενεία, κομμωτήρια και λαϊκές

​Τον Φεβρουάριο του 2012, ο οικονομολόγος της Citigroup Inc. Ιμπραήμ Ραχμπάρι επινόησε τον όρο Grexit, για να περιγράψει τον κίνδυνο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τρία χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος εισάγει ένα… νέο όρο στο λεξικό της ελληνικής κρίσης το "Grimbo", χωρίς ωστόσο να αποκλείει το Grexit.

Σύμφωνα με τον Ραχμπάρι, το Grimbo -σύντμηση των λέξεων Greece και Limbo (σε αναμονή, σε εκκρεμότητα)-,περιγράφει «αυτά τα γκρίζα σενάρια, όπου η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από τους Ευρωπαίους και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα» .

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Στο πρώτο, μια νέα συμφωνία βοήθειας συνάπτεται, αλλά μόνο έπειτα από την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων και μια πιθανή αθέτηση πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τη ροή της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Το Grimbo θα μπορούσε επίσης να συμβεί αν δεν υπάρξει νέα βοήθεια, η κυβέρνηση χρεοκοπήσει, καθιερωθούν έλεγχοι κεφαλαίων, εκδοθούν IOUs (ομόλογα) και η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από το ευρώ. «Με την πάροδο του χρόνου, η πιεσμένη κατάσταση ρευστότητας και ειδικά οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας πιθανώς σε νέες εκλογές», αναφέρει η Citigroup και προσθέτει «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά ακόμα και αυτό θα μπορούσε να αφήσει Ελλάδα σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές της είναι ότι, πρέπει να προετοιμαστούν για μία μακρά διαδικασία. Ο Ραχμπάρι σημειώνει πως «μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top