Τσίπρας σε Μέρκελ: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ισχύσει η συμφωνία

Συνάντηση και με τον Ολάντ -πρώτη ανάρτηση 18.09

Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στη συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα καταγράφηκαν κατά την κυβέρνηση τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε αμέσως μετά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
tsipras me merkel brussels 2.jpg
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.
Πριν από την συνάντηση πάντως ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας μας επισήμανε ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Απριλίου η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου παύει να ισχύει. Ισχυρίσθηκε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία στο 70% των εκκρεμών ζητημάτων και μένει να ��πιτευχθεί αυτή στο υπόλοιπο 30%.

Σχετικά όμως με το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί τελικά συμφωνία προειδοποίησε ότι αν η επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά! H ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει όμως ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο, αλλά ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία και αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup ή έκτακτο euro working group, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα δηλαδή πριν εκπνεύσει το χρονικό όριο της 30ης Απριλίου, με θέμα συζήτησης την συμφωνία με την Ελλάδα.
Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας όμως διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι πρώτα πρέπει υπάρξει συμφωνία σε τε��νικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατά μεγάλο μέρος η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις και ότι είναι η σειρά των εταίρων να εκπληρώσει τις δικές της.
Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές έγινε καταγραφή και αποτίμηση της προόδου από τη συνάντηση στο Βερολίνο έως σήμερα, όπως και καταγραφή προόδου στο Brussels group, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι καταγράφεται πρόοδος.
Σύγκλιση φέρεται να υπάρχει για φέτος σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ( 1,2%) αλλά και για του χρόνου (1,5%), όπως και για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν μ��ήκαν σε λεπτομέρειες, καθώς «δεν είναι τεχνοκράτες, είναι πολιτικοί».
Συμφωνήθηκε ακόμη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, ενώ έγινε και ανασκόπηση των εργασιών του τελευταίου Brussels group.
Διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές επίσης ότι δεν μίλησαν για το δημοσιονομικό κενό, και ότι υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμό και ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, για το οποίο δεν θέλησαν να πουν περισσότερα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top