Χαμηλά ο πήχης σε Σύνοδο και Eurogroup: 2-3 δισ. μέτρα ζητά η ΕΕ για τη συμφωνία

Προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα - Πρ. Δημοσίευση: 00.17

Χαμηλά ο πήχης σε Σύνοδο και Eurogroup: 2-3 δισ. μέτρα ζητά η ΕΕ για τη συμφωνία

​Προειδοποίηση στην ελληνική πλευρά να βιαστεί να τελειώσει τη διαπραγμάτευση, ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα και δύσκολες καταστάσεις, θα απευθύνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου για το προσφυγικό πρόβλημα στις Βρυξέλλες.

Παρότι η γερμανική πλευρά δε δίνει πολλές λεπτομέρειες για τη συνάντηση, θεωρείται δεδομένο πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν έστω και για λίγα λεπτά, χωρίς ωστόσο να μπουν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένη διαπραγμάτευση επί μέτρων και στόχων δεν πρόκειται να γίνει ούτε στο διάρκειας δύο ωρών Eurogroup της Παρασκευής, όπως δεν έγινε άλλωστε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, μία νέα λίστα με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμης απόδοσης και διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 2 ως 3 δις ευρώ αναμένει η ΕΕ από τις ελληνικές αρχές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευτεί η τελευταία δόση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2 ως 3 δις πρέπει να προέλθουν από περικοπή δαπανών του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι θεσμοί φαίνεται πως αποδέχονται μόνο τα 2 από 4,5 δις της λίστας Βαρουφάκη, η οποία αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων κυβέρνησης και Τρόικας στο Παρίσι.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους κοντά στη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι πολλά από τα όσα είχε προτείνει στις 26 σελίδες της επιστολής Βαρουφάκη δεν είναι εισπράξιμα, όπως για παρά��ειγμα η φορολογία στις λεγόμενες αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού, και τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών.

Αντιθέτως, σύγκληση επέρχεται σταδιακά στην τελική αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τρόικα έχει εικόνα για το σύνολο των προθέσεων της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το μέλλον του φορολογικού συστήματος. Η τελική αναθεώρηση ΦΠΑ και φορολογικού συστήματος θα πέσουν ξανά στο τραπέζι κατά τη συζήτηση για το διάδοχο πρόγραμμα της χώρας των Ιούλιο. Η Τρόικα αναμένει τις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς η σημερινή πρόταση αφήνει πολλές τρύπες για κατάχρηση του συστήματος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει και το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει πως δε θέλει να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, χωρίς ωστόσο να προτείνει πού θα βρει τα λεφτά για να καλύψει τις τρύπες στα επικουρικά ταμεία. Η Τρόικα δεν έχει αντίρρηση να βρεθεί μια άλλη λύση, ώστε να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, όπως η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων και ο επαναπροσδιορισμός εισφορών και αποδοχών, κάτι όμως που πρέπει να μελετήσει και να προτείνει η ελληνική πλευρά.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top