Δείτε τι σημαίνει η ανακήρυξη των Ξηρού-Μαζιώτη σε παγκόσμιους τρομοκράτες

Νέα προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ελληνική κυβέρνηση

Δείτε τι σημαίνει η ανακήρυξη των Ξηρού-Μαζιώτη σε παγκόσμιους τρομοκράτες

​Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε χτες Τρίτη, «παγκόσμιους τρομοκράτες» τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη, τοποθετώντας τους στην ίδια λίστα με τον Μπιν Λάντεν!

Τι σημαίνει πρακτικά η ανακήρυξη των Ξηρού και Μαζιώτη σε παγκόσμιους τρομοκράτες;

1)Και οι δύο αποτελούν πλέον εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με ότι αυτό συνεπάγεται.

2)Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν την δυνατότητα να κινηθούν εναντίον των δύο αυτών τρομοκρατών ανεξάρτητα με οποιαδήποτε απόφαση των ελληνικών αρχών ακόμη και εκτός αμερικανικού εδάφους.

3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν την δυνατότητα να «παγώσουν» οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο των δύο αντρών από τη στιγμή που υπόκεινται σε αμερικανική δικαιοδοσία.

4)Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν το δικαίωμα να τιμωρήσουν με ποινή φυλάκισης και να ανακηρύξουν σε τρομοκράτη ...οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο (Αμερικανό ή μη) έχει έρθει σε επαφή, βοηθήσει ή περιθάλψει τους δύο άντρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω απόφαση βγήκε από κοινού από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και προέκυψε μετά από πολύμηνη επεξεργασία στοιχείων.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, στον ανταποκριτή του Star Channel στην Ουάσιγκτον, Δ.Σουλτογιάννη, «η διαδικασία για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως τρομοκράτη παίρνει πολλούς μήνες. Αυτά είναι στοιχεία, τα οποία επεξεργαζόμαστε πολύ καιρό τώρα. Είναι μια μακρά διαδικασία κάτι που νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζουν».

Όπως εξήγησε η ίδια, οι ΗΠΑ δεν εξέδωσαν αυτή την οδηγία εξαιτίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης και της επίμαχης διάταξης, που επιτρέπει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του με κατ'οίκον περιορισμό, «απλά το υπογραμμίζουμε. Αυτά τα στοιχεία τα επεξεργαζόμαστε πολλούς μήνες τώρα».

«Ανεξάρτητα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (και με την ψήφιση του ή όχι στην Ελληνική βουλή), εμείς θα προβαίναμε ούτως ή άλλως στην συγκεκριμένη ανακοίνωση» επισημαίνει η κα Μαρί Χαρφ, τονίζοντας πάντως ότι, τόσο ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τ.Κέρι, όσο και ο Έλληνας ομόλογος του, Ν.Κοτζιάς κατά την συνάντηση τους συμφώνησαν στο πόσο σημαντική είναι η διμερής συνεργασία στα θέματα τρομοκρατίας.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά την εφαρμογή αυτού του νέου νόμου. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων» πρόσθεσε.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top