Δ. Αβραμόπουλος: «Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων»

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος πρέπει να είναι μέρος μιας κοινής ανάληψης ευθύνης»

Δ. Αβραμόπουλος: «Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων»

​Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa έδωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των διακινητών ανθρώπων».

«Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων. Έχουν στήσει ένα ανελέητο σύστημα, άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για τα χρήματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτοντας καλύτερη οργάνωση από ορισμένες χώρες της περιοχής», είπε και πρόσθεσε:

«Η λύση είναι να υπάρξει έμπνευση από εμπειρίες σαν και την θαλάσσια αποστολή Atalanta, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να παταχθούν οι πειρατές».

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα κατασχεθεί και θα καταστραφεί κάθε πλεούμενο το οποίο χρησιμοποιείται για την διακίνηση μεταναστών, που θέλουν να βρουν δίοδο στην ΕΕ διαμέσου των εξωτερικών της συνόρων.

«Με την απόφαση ενίσχυσης των αποστολών Triton και Poseidon, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι είναι αλληλέγγυα. Η προσπάθεια αυτή θα συντονισθεί από την Frontex. Κάλεσα τις χώρες μέλη να διαθέσουν περισσότερα ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία, και επί τόπου βοήθεια, παραδείγματος χάρη γιατρούς και ιθύνοντες, για την καταγραφή και την αναγνώριση των αφιχθέντων. Υπάρχει ουσιαστική διάθεση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Βαλέτα πρέπει να πουν τι χρειάζονται. Όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους, θα δράσουμε άμεσα», ξεκαθάρισε ο Έλληνας επίτροπος, διευκρινίζοντας όμως ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρκεί.

«Οι διάφορες πρωτεύουσες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη, διότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος πρέπει να είναι μέρος μιας κοινής ανάληψης ευθύνης», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει «να υπάρξει στενή συνεργ��σία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών», ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για την εθελοντική επανατοποθέτηση των προσφύγων, προσφέροντας υποδοχή σε όποιον τη χρειάζεται και θέλει να τη δεχθεί.

Η αρχή θα γίνει με 5.000 θέσεις που θα δοθούν στην πλειοψηφία τους σε Σύριους, τονίζοντας ότι αν τα κράτη μέλη το επιθυμούν ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί.

Τέλος, αναφερόμενος στις προσδοκίες του από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

«Aπό την έκτακτη σύνοδο κορυφής αναμένω να επιδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη από εκείνη του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ένωσης, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top