Συμφωνία την 30η Ιουνίου ή το τέλος του ρευστού

Προ των πυλών το πιστωτικό γεγονός

Συμφωνία την 30η Ιουνίου ή το τέλος του ρευστού

​«Η 30η Ιουνίου ή το τέλος του ρευστού». Ότι από τα δύο έρθει πρώτο χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς και εκταμίευση της δόσης, θα σηματοδοτήσει την αποτυχία της παράτασης του μνημονίου και περιπέτειες για την ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι Βρυξέλλες και δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τακτική, όπως με μεγάλη σαφήνεια ενημερώνουν τον διεθνή Τύπο. Το Grexit δεν είναι επιλογή τους, λένε Τρισέ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, όπως όμως και το να δώσουν χρήματα χωρίς όρους.

Η αδυναμία καταβολής εσωτερικών υποχρεώσεων ή η αθέτηση πληρωμών στο εξωτερικό (που δεν πιστεύει κανείς πως θα συμβεί) δεν συνιστά έξοδο από το κοινό νόμισμα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με κύκλους που παρακολουθούν την κατάσταση στην έδρα των ευρώ θεσμών.

Η Ελλάδα έχασε δύο μήνες από τους τέσσερις της παράτασης του 2ου προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εκκρεμεί για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης κάθε άλλο παρά οδεύει προς το τέλος της, τη στιγμή που τα χρήματα της χώρας τελειώνουν και το πιστωτικό γεγονός ή η εσωτερική στάση πληρωμών βρίσκονται προ των πυλών.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα εταίρων και δανειστών της χώρας, στη βάση της εισήγησης της τρόικας από το Παρίσι προς το EuroWorking Group, αλλά και των πληροφοριών που έχουν συλλέξει οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες.

Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, με πλήρη γνώση της κατάστασης, εξέπεμψε χθες ένα πολύ δυσοίωνο σήμα προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, αλλά και ειδικά στο Star, κουνώντας το κεφάλι γεμάτος απογοήτευση.

Συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει για να συνεχιστούν.

Πρέπει να φέρει μέτρα από τις δαπάνες ύψους 2 ως 3 δις ευρώ, να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα του 26σέλιδου του Γ. Βαρουφάκη, αφαιρώντας από τον υπολογισμό μέτρα ουτοπικής επίπτωσης όπως οι άδειες των καναλιών και η φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό. Επιπλέον αν δεν θέλει να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο να χρηματοδοτηθούν τα επικουρικά ταμεία ή να περιορίσουν αλλιώς τις δαπάνες τους. Η προειδοποίηση για τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά ήταν επίσης συγκεκριμένη και οι διαπραγματευτές φεύγουν από τη Villa Said, με ένα σκληρό μήνυμα στις βαλίτσες τους για Αθήνα.

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group δεν υπάρχει καμία διάθεση για ιδεολογικούς διαξιφισμούς με την Αθήνα ενώ το Eurogroup της Ρήγας από τις 2 ως 3 ώρες που θα διαρκέσει, θα αφιερώσει στην Ελλάδα το πολύ ένα μισάωρο, όπου αφού αναγνωστεί ένα σκεπτικό της Τρόικας μέσα από το φίλτρο του euro working group οι υπουργοί θα κουνήσουν το δάχτυλο στην Ελληνική πλευρά με την παραίνεση «τελειώνετε».

Προϋπόθεση για όποια μελλοντική συμφωνία είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός προϋπολογισμός είναι αναπόδραστη συνθήκη.

Τέλος σε σχέση με την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων, ουδέποτε την ζήτησε η Τρόικα, αλλά σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, «δεν αποτελεί και κάνα δράμα το ότι συνέβη». Εξάλλου όπως λέει στην Ελλάδα πάγιο αίτημα ήταν να μάθει η κεντρική κυβέρνηση τι λεφτά έχουν οι Δήμοι - που πολλές φορές μαζί με άλλα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ή φορείς της γενικής κυβέρνησης, «ξεχνούσαν να κάνουν ισολογισμούς». «Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει», όπως έγραψε και ο Μ. Αναγνωστάκης.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανάσιου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top