Συνάντηση Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom επί 2,5 ώρες

Πιο κοντά η συμφωνία για τον αγωγό πιστεύει η κυβέρνηση

Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αισιοδοξεί ότι έκανε η Κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, που κράτησε σχεδόν δυόμισι ώρες.

«Έχουμε μια πολύ καλή προοπτική για τον αγωγό, πρόκειται για πολύ μεγάλο σχέδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom A. Mίλερ, με τον Α. Τσίπρα να επισημαίνει στη συνάντηση «χρειαζόμαστε επενδύσεις, είναι μία κοινή ευκαιρία».

Πηγές που μετείχαν στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο Ενέργειας, ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η σύστ��ση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και ενός "οδικού χάρτη" που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

Ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε στα οφέλη της επένδυσης. «Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία για τον αγωγό, που θα μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου κάθε χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Gazprom, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το σχέδιο αυτό θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν υπάρχει λόγος οι Ευρωπαίοι να μην μας επιτρέψουν την κατασκευή του αγωγού, αφού έχουν δώσει έγκριση για τον TAP» ανέφερε.

Το τμήμα το�� αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα, θα αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του Turkish Stream που θα ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα φτάσει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία θέλει να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας την Ουκρανία. «Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και αυτό μπορ��ί να αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη» δήλωσε επίσης ο υπουργός Ενέργειας.

Η επένδυση θα είναι της τάξης των 2 δις ευρώ περίπου, ενώ τα ετήσια έσοδα από τα τέλη διέλευσης θα είναι 200-400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εισπράξει κάποια σημαντικό ποσό ως προκαταβολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top