Bloomberg: «Τελείωσε το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα»

Άρθρο κόλαφος για την κατάσταση στη χώρα μας

​Σκληρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει το Bloomberg με σημερινό του άρθρο, με το οποίο, ουσι��στικά ζητά την αποβολή της χώρας μας από την ΕΕ.

Στο άρθρο με τίτλο «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», ο Μαρκ Γκίλμπερτ, μεταξύ άλλων υποστηρίζει:

«Με τις εβδομάδες να γίνονται μήνες, η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο δεν φαίνεται πιο κοντά στην επίλυση της διάστασης ανάμεσα στην τάση της κατά της λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της, ως τίμημα για να της δώσουν χρήματα».

Αναφερόμενος μάλιστα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι τα χρήματα για την Ελλάδα τελειώνουν «και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Ο Γκίλμπερτ χαρακτηρίζει στο άρθρο του την Ελλάδα, «απρόθυμη και ανίκανη να πληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παρουσία της στην ευρωζώνη» και προσθέτει ότι «κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της».

«Αξίζει να θυμηθούμε πώς μπήκε η Ελλάδα στο κλαμπ του ευρώ αρχικά, εξαπατώντας. Η χώρα δεν μπορούσε να πετύχει την επιθυμητή αναλογία ελλείμματος/ ΑΕΠ και προσέλαβε την Goldman Sachs για να κάνει κάποιες φανταχτερές χρηματοοικονομικές τεχνικές και να φτιάξει το σωστό αριθμό το 1999. Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να πέσει στο απαιτούμενο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε έναν ευκολότερο τρόπο για να παραποιήσει τα στοιχεία. Είπε ψέματα, ξανά και ξανά. Οπότε, υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί εξαρχής στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ και θα έπρεπε ίσως να είχε εκδιωχθεί μόλις η κακοδιαχείρισή της αποκαλύφθηκε», σημειώνει ο Γκίλμπερτ και συνεχίζοντας τα φαρμακερά σχόλια για την Ελλάδα αναφέρει:

«Μία δεκαετία αργότερα, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πότε τελικά θα έρθει η μέρα του ''λογαριασμού''. Ο Ντέιβιντ Πάουελ του Bloomberg Intelligence υπολογίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου των περίπου 774 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ. Στις 20 Ιουλίου όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, της οποίας η γενναιοδωρία μέσω του ΕLA είναι προς το παρόν το μοναδικό πράγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία».

Ο αρθρογράφος μάλιστα δεν παραλείπει να κάνει και προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός Grexit, ή ενός Graccident.

«Η λίστα του τι μπορεί να συμβεί μετά στην Ελλάδα περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις κατά 15% φέτος, να εκπέσουν οι πληρωμές του ΔΝΤ, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται με IOU και αθέτηση όλων των πληρωμών γιατί δεν θα έχουν απομείνει άλλα χρήματα», τονίζει ο Γκίλμπερτ και προσθέτει:

«Αν και η Κύπρος έμεινε στη θέση της στο τραπέζι του ευρώ όταν χρειάστηκε έλεγχο κεφαλαίων, ίσως η Γερμανία ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με την Ελλάδα ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται να έχει μειωθεί».

Για το Bloomberg η επιστροφή στη δραχμή δεν φαντάζει πλέον και τόσο καταστροφικό σενάριο.

«Η ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει στους πολίτες της είναι τόσο κατεστραμμένη όσο και το διάσημο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο και η δραχμή ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων της Ελλάδας», αναφέρει το άρθρο.

Επικαλούμενο μάλιστα άρθρο του Ρότζερ Μπουτλ, επικεφαλής της Capital Economics στο Λονδίνο στην Telegraph, στο οποίο αναφέρει ότι η μόνη διέξοδος από μία «παρατεταμένη εμπειρία κοντά στο θάνα��ο είναι να έχει η Ελλάδα το δικό της φθηνότερο νόμισμα», ο Γκίλμπερτ τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πολλές εναλλακτικές».

«Ένας έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ένας έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι ώρα να σταματήσει να σερβίρει στον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ ίσως να τελείωσε, είτε φύγει σκοντάφτοντας από μόνη της, είτε αν την πετάξουν έξω για κακή διαγωγή», καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top