Ηχηρό μήνυμα Κέρι προς Κοτζιά: «Οι τρομοκράτες πρέπει να μένουν στη φυλακή»

Η αποφυλάκιση του Ξηρού βάζει στον πάγο τις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον

Ηχηρό μήνυμα Κέρι προς Κοτζιά: «Οι τρομοκράτες πρέπει να μένουν στη φυλακή»

​Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι οι ΗΠΑ ήταν στο πλευρό της Αθήνας στο σκληρό μπρα ντε φερ με τους δανειστές της, ήρθε το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για να ανατρέψει τα δεδομένα και να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως αποδείχθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τ. Κέρι.

Είχε προηγηθεί το ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ν. Πιρς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αποφυλάκιση του Ξηρού θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως «εχθρική ενέργεια», ενώ στο τετ α τετ του Τ. Κέρι με τον Ν. Κοτζιά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να μένουν στη φυλακή».

«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι, εκφράζοντας με πάσα σαφήνεια τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μέσω επενδύσεων και της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού.

«O κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συζήτηση ήταν πολύ φιλική και ενδιαφέρουσα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και σε ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Ειδικά για το νομοσχέδιο που αφορά στην αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού, ο κ. Κοτζιάς είπε:

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια στάση, η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις ��ου καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Εξήγησα στον κ. Κέρι την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, τον διαβεβαίωσα όμως ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Παρ’ όλ’ αυτά, από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων είναι πασιφανές ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, με αφορμή την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και πλέον είναι έντονη η ανησυχία για ενδεχόμενη αλλαγή της αμερικανικής στάσης στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top