Μυστικός δείπνος Τσίπρα-Ιερώνυμου: Όλο το παρασκήνιο

Δείτε τι συζητήθηκε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

​Δίνουν και παίρνουν οι … μυστικές επαφές του πρωθυπουργού A.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνο το τελευταίο διάστημα οι δυο τους συναντήθηκαν τρεις φορές στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας, ώστε να αξιοποιηθούν κάποια ακίνητα προς όφελος του ελληνικού δημοσίου για την μάχη κατά του χρέους.

Η Αρχιεπισκοπή προτιμά για λόγους ταχύτητας να ενεργοποιηθεί και πάλι η επιτροπή που είχε συσταθεί από το 2013 για τον σκοπό αυτό, αλλά είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου που μπορεί να αποδειχτεί πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Η ισορροπία πάντως θα παραμείνει, όπως προβλέπονταν από το 2013, δηλαδή θα είναι απόλυτα μοιρασμένα τα κέρδη για την Εκκλησία και το κράτος: η μεν εκκλησία θα δεσμεύεται ότι θα διοχετεύει τα οφέλη από την αξιοποίηση της περιουσίας της σε φιλανθρωπικό έργο, το δε Δημόσιο θα τα χρησιμοποιεί για τις δικές του ανάγκες, περιλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε παρεξήγηση που μπορεί να τον εμπλέξει σε πολιτικά παιχνίδια, δηλώνει στους συνεργάτες του ότι «δεν μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνά, αλλά πως μπ��ρεί να υπάρξει συνεργασία για το καλό της πατρίδας».

Εκκλησιαστικές πηγές, την ίδια ώρα, διαμηνύουν ότι αν ο κ.Τσίπρας κινηθεί γρήγορα, τότε τα ταμεία του κράτους θα έχουν σημαντικά οφέλη από τη φετινή χρονιά. Λέγεται ότι μόνο από το οικόπεδο-φιλέτο των 83 στρεμμάτων που έχει η Εκκλησία δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας» στη Βουλια��μένη, το οποίο σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο, μπορεί να υπάρξει αντίτιμο έως και 400 εκ.ευρώ εάν αξιοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό, ενώ από την αξιοποίηση των μαρμάρων της Πεντέλης μπορούν να προκύψουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 επετρά��η στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top