Μάρδας: Δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς

Απάντηση σε ερώτηση που του έκανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Φ. Γεννηματά

​Τη άποψη ότι «δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες» εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας στην ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 15 Απριλίου, ο κ. Μάρδας εξηγεί ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του χρέους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών από τη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκε η υπηρεσία θησαυροφυλακίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο λογαριασμός θησαυροφυλακίου στην ΤτΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι λειτουργίες που ασκούνται μέσω αυτού του λογαριασμού και το περιορισμένο εύρος κάλυψής του απέχουν πολύ από αντίστοιχες άλλων χωρών, γεγονός που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι, ότι δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα, που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι΄ αυτό τόκους» υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας, παραπέμποντας στην «πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια ��ου κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, μπορούν να επενδύονται σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς».

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι διαθέσιμα στα υπόψη νομικά πρόσωπα και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ολοσχερούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, το νομικό πρόσωπο έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης εναντίον του. «Η ενέργεια αυτή ουδόλως πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η έγγραφη απάντηση του κ. Μάρδα προς την κ. Γεννηματά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top