Λιού σε Βαρουφάκη σε αυστηρό τόνο: Καταλήξτε γρήγορα σε λύση αλλιώς έρχονται κακουχίες

Αιχμές από τον ΥΠΟΙΚ: Άλλα λέμε πίσω από τις πόρτες και άλλα ανακοινώνονται!

Λιού σε Βαρουφάκη σε αυστηρό τόνο: Καταλήξτε γρήγορα σε λύση αλλιώς έρχονται κακουχίες

Προτροπές σε αυστηρό τόνο προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη απηύθυνε ο Τζακ Λιού μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ στον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό της και «να δεσμευτεί γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους της».

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία δεν θα έρθει με ομιλίες και με ρητορική αλλά με «σκληρή τεχνική δουλειά» και προειδοποίησε πως η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας «θα δημιουργούσε άμεσες κακουχίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα».

Ο κ. Βαρουφάκης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον αμερικανό ομολογό του το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία απόψεων στο ότι «η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά ,με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας».

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα είναι ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει και αυτές που έχουν γίνει, έχουν αποπειραθεί, έχουν γίνει σαθρά», για να προσθέσει με νόημα πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων γιατί εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος».

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του ανταποκριτή του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, για το ότι οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα είναι πιο αυστηρές εδώ και μιάμιση εβδομάδα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαι στην πολιτική τώρα τρεις μήνες. Αυτό που μου κάνει πολλή εντύπωση είναι ότι πολύ συχνά -και όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά γενικότερα- υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που λέγονται κεκλεισμένων των θυρών και αυτών που βγαίνουν κατόπιν, είτε με τη μορφή διαρροών είτε -κάποιες φορές- υπό τη μορφή επίσημων ανακοινώσεων. Όχι μόνο εδώ αλλά γενικότερα».

Ο ίδιος, τόνισε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και «επιτέλους θα γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες, δηλαδή συζήτηση επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πως ήταν μία πολύ φιλική συζήτηση που επικεντρώθηκε στο ερώτημα «πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα μεταξύ του σήμερα και της συμφωνίας και να κάνουμε τη διαδικασία πιο αποτελεσματική».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top