Σήμα κινδύνου από Reuters: 2 δισ. ευρώ, τα τελευταία χρήματα του ελληνικού κράτους!

Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει το Bloomberg

Σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εκπέμπει το Reuters, το οποίο τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει ό,τι έχει απομείνει στα ταμειακά διαθέσιμα ολόκληρου του δημοσίου τομέα για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στα τέλη Απριλίου.

«Αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος» αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Reuters πως τα ταμεία της Ελλ��δας θα είναι «μείον» από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τα περίπου 2 δισ. ευρώ που υπάρχουν σε διάφορους φορείς του δημοσίου και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Χωρίς αυτά τα 2 δισ., θα υπάρχει κενό 1,6 δισ. στις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του Απριλίου» σημειώνει το Reuters, εξηγώντας πως -σε κάθε περίπτωση- χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλει τη δόση του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, που είναι περίπου 950 εκ. ευρώ.

Bloomberg: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

Το τι θα συμβεί εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες Ελλάδας-θεσμών απασχολεί τους αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές (όπως ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit Bank) εκτιμούν ότι ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να τυπώσει νέο νόμισμα.

«Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα περιλαμβάνουν από την παραμονή στο ευρώ μέχρι το καταστροφικό διαζύγιο» σημειώνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι στα χαρτιά υπάρχουν σχέδια ακόμη και για κυκλοφορία διπλού νομίσματος.

Στη συνέχεια, το ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει 3 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας βασισμένα σε εκτιμήσεις οικονομολόγων και επενδυτών:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει αποφυγή του κινδύνου ενός Grexit και την υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στις απαιτήσεις των δανειστών. «Αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ της εξόδου από την ευρωζ��νη ή της εφαρμογής λιτότητας με αντάλλαγμα τα δάνεια βοήθειας, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τα λεφτά. Η ΕΚΤ διατηρεί την υποστήριξή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» σημειώνει το Bloomberg, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα οδηγήσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης σε ανταρσία και τον κ. Τσίπρα σε νέο συνασπισμό με τη στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η Ελλάδα λαμβάνει πιο χαλαρούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και πιο επιεικείς όρους για να “δαμάσει” την λαϊκή αντίδραση» τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το δεύτερο σενάριο έχει τον… macho τίτλο «Hotel California», παραπέμποντας ευθέως στις σχετικές δηλώσεις προ εβδομάδων του Γιάνη Βαρουφάκη με βάση το γνωστό τραγούδι των Eagles. Η εκδοχή αυτή προβλέπει ότι ο ��λέξης Τσίπρας δεν κατορθώνει έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Η ΕΚΤ σταματά τυη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA και οι συνέπειες είναι περιορισμοί κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών. Το εν λόγω σενάριο έχει και 2 υποσενάρια: την «κωλοτούμπα» και την «έξοδο». Στο πρώτο υποσενάριο, ο κ. Τσίπρας σχηματίζει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και γίνεται δημοψήφισμα για να πάρει νέα εντολή για αλλαγή πορεία. Η κυβέρνηση ενότητας εξασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ αλλά όχι και το τέλος της λιτότητας. Στο δεύτερο υποσενάριο, γίνεται λόγος για πολιτική και κοινωνική αναταραχή που οδηγεί (εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών) στην τύπωση νέου νομίσματος. Οι Ευρωπαίοι δίνουν νέο δάνειο στην Ελλάδα σε σκληρό νόμισμα για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή της χώρας. Ωστόσο, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν και γίνεται κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η Ελλάδα δεν έχει φύγει επισήμως από την ευρωζώνη -η πόρτα παραμένει ανοικτή για επιστροφή- αν και η χώρα βολοδέρνει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο» τονίζει τo Bloomberg.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι και το χειρότερο: η καταστροφή. «Η Ελλάδα αποχωρίζεται την ευρωζώνη με μια άτακτη χρεοκοπία, εν μέσω διαδηλώσεων, και με την κυβέρνηση να κατηγορεί για τα πάντα τους Γερμανούς. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, ενώ η Ευρώπη οδηγείται πίσω στην ύφεση και σε έντονες πιέσεις προς τα “αδύν��μα” κράτη» αναφέρει το Bloomberg. Η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη: Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και η κατάρρευση της μη αναστρεψιμότητας του κοινού νομίσματος «γκρεμίζει» τις παγκόσμιες αγορές. Όπως αναφέρει το διεθνές μέσο, όσοι μπορούν φεύγουν από τη χώρα, ενώ οι εξτρεμιστές (ακροδεξιά ή ακροαριστερά) φλερτάρουν με την εξουσία. Εν μέσω αμφισβήτησης ακόμη για τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση δίνει στη Ρωσία μια βάση στη Μεσόγειο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top