Τόμσεν: δεν ζητούμε μείωση μισθών αλλά ίσως μειωθούν οι υψηλές συντάξεις

«Δεν θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup, θα πάρει εβδομάδες» διαμήνυσε από τις ΗΠΑ

«Συγκαταβατικός» με το γεγονός ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ρητή λαϊκή εντολή να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα» εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Π. Τόμσεν, σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον, αλλά παράλληλα εμφανίσθηκε «πιεστικός» για την ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι γι�� να επιτευχθούν οι στόχοι. Εμείς δεν αγνοούμε τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα έως τώρα αλλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε οικονομική βιωσιμότητα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται για το γεγονός ότι οι συνομιλίες είναι χρονοβόρες. «Όλες οι νέες κυβερνήσεις χρειάζονται χρόνο έτσι ώστε να έχουν απτά αποτελέσματα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και οι συνομιλίες ξεκινούν και πάλι αυτό το Σαββατοκύριακο στο Brussels Group. Κανείς δεν περιμένει να κλείσει η συμφωνία στην Ρίγα, χρειάζεται χρόνος όπως επίσης και να καθιερωθεί ένα συνολικό πακέτο. Αυτό θα πάρει εβδομάδες» δήλωσε.

Όσον αφορά την ρευστότητα, ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία να δώσει για την ρευστότητα, αλλά «τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να γίνουν πληρωμές της τάξης των 10 με 11 δις. ευρώ, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό να κλείσει η συμφωνία πριν από αυτό».

Ο Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώ. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την Ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο και το ρίσκο».

Αν και τόνισε όμως ότι δεν ζήτησε ποτέ το ΔΝΤ οριζόντιες περικοπές, συμπλήρωσε ότι ίσως πρέπει να περικοπούν οι υψηλές συντάξεις, επειδή δεν είναι βιώσιμο ως έχει το ασφαλιστικό σύστημα! «Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδο��ικό πρέπει να γίνουν και είναι μείζονος σημασίας για το Ελληνικό πρόγραμμα και η κατάσταση ως έχει δεν είναι βιώσιμη. Δεν ζητούμε και ποτέ δεν είχαμε ζητήσει κάθετες περικοπές στους μισθούς και τις συντἀξεις, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε και ότι οι υψηλές συντἀξεις δεν θα μειωθούν. Αλλά αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται μέσα σε μια μέρα» δήλωσε συγκεκριμένα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top