Πολιτική επιστράτευση ΤΕΛΟΣ και με Νόμο:Μόνο ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πάρει σχετική απόφαση

Θα γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου ή θεομηνίας ή κινδύνων για τη δημόσια υγεία

Πολιτική επιστράτευση ΤΕΛΟΣ και με Νόμο:Μόνο ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πάρει σχετική απόφαση

​Τέλος στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη υπηρεσιών ως πράξη βαθιά αντιδημοκρατική.

Σύμφωνα με «τα Νέα», στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση, εκτός της απαγόρευσης, της επιστράτευσης, προβλέπεται και η επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, διαδικασία που είχε παγώσει λόγω Μνημονίου.

Η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα γίνονται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά σε καμία περίπτωση για την αντιμετώπιση απεργίας.

Αυτός ο διαχωρισμός αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι το μέτρο χρησιμοποιείτο καταχρηστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πάντως στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο η τελική απόφαση για τυχόν επιστράτευση θα ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες να προβαίνουν σε επίταξη υπηρεσιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top