Α. Τσίπρας: «Θα χρησιμοποιήσουμε την γεωπολιτική στην διαπραγμάτευση»

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών»

​«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό πεδίο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι και υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε με νόημα, ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις τόνισε ότι είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλητικές παρεμβάσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Η διμερής συνεργασία μας αποτελεί στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στη σύγκλιση της τριμερούς με την Αίγυπτο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλλουν στη συνεργασία επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Σημείωσε τέλος, ότι ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.

Ν. Αναστασιάδης: «Θεώρησα υποχρέωσή μου την άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό»

Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην επίλυση του Κυπριακού και δήλωσε πως θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, μετά από την απόσυρση του Μπαρμπαρός.

«Αποτελεί κοινή θέση και των δύο κυβερνήσεων πως στόχος πρέπει να είναι η επιδί��ξη κοινής λύσης. Όχι όμως όποιας λύσης. Θα πρέπει να διασφαλίζει τη μια και μόνη ιθαγένεια, μία προσωπικότητα, να σέβεται τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως αν είναι Τουρκοκύπριοι ή Ελληνοκύπριοι», είπε ο κ. Αναστασιάδη και πρόσθεσε:

«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί πρέπει να τερματιστεί μέσα στο πλαίσιο που έχει συναποφασιστεί. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον αγώνα της Ελλάδας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση και την προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μονολιθική στάση της λιτότητας».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητας, για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τέλος αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Τουρκία είπε:

«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να ε��ικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών. Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top