Λαγκάρντ σε Βαρουφακη: Στρωθείτε στην δουλειά, κάντε μεταρρυθμίσεις και προχωρήστε γρήγορα

"Το ΔΝΤ δεν δέχεται καθυστερήσεις στην πληρωμή δανείων"

Σε καλό κλίμα, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η συζήτηση μεταξύ τους ήταν πρακτική και αφορούσε όλες τις δρά��εις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Οι δυο τους συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, τονίζοντας την ανάγκη, όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, να υπάρξει μετά τον Ιούνιο μια καλή συμφωνία,πολύ διαφορετική από αυτές που κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, είπε πως δεν θα υπάρξουν αναβολές των πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της.

«Είναι σαφώς ένας δρόμος που δεν θα ήταν ο κατάλληλος, ούτε αυτός που θα συνιστούσα. Φυσικά όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες για όλες τις χώρες όμως η καθυστέρηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ δεν είναι φυσικά επιθυμητή τακτική. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να υποδεικνύει ότι η χώρα αυτή έχει μεγάλη ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από την Διεθνή κοινότητα» δήλωσε η κα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, καμία χώρα δεν έχει καθυστερήσει την πληρωμή της προς το Ταμείο τα τελευταία 30 χρόνια. Και όταν αυτό συνέβη στο παρελθόν έγινε σε αναπτυσσόμενες οικονομίες (αναπτυσσόμενες χώρες) και στη συνέχεια τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου παραγωγικά (για τις χώρες αυτές). H ίδια απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να δεχθεί ο διεθνής οργανισμός οποιαδήποτε καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα.

Η κα Λαγκάρντ άφησε αιχμές για τον τρόπο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα επιταχυνθούν και θα εμβαθύνουν. Οπως εκτίμησε, το ζητούμενο της ανάκτησης της σταθερότητας δεν μπορεί να γίνει «με μία πολιτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής αλλά να δουν τα μέτρα, να δεσμευθούν σε μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους. Είναι η μεθοδική δουλειά των υπουργών Οικονομικών όπου και αν βρίσκονται αυτοί, και των δανειστών». Αυτή ήταν και η συμβουλή της προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους «να κάνουν τη δουλειά, και αυτό ��ημαίνει να ασχοληθούν με το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο της οικονομίας».

«Είναι αναγκαία μία εις βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, διότι στη παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο» σημείωσε, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις επαφές του στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε, προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω» .

«Δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπά��χει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός .

Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, η κα Λαγκάρντ «επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο κ.Βαρουφάκης θα δει σήμερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Δείτε επίσης:

-ΒΙΝΤΕΟ: Στα… όρθια και για 12 λεπτά συνομίλησε ο Γ. Βαρουφάκης με τον Μ. Ομπάμα

-Χωρατατζής ο Ομπάμα: Δείτε με τι αστείο υποδέχτηκε τον Βαρουφάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top