Βαρουφάκης από ΗΠΑ: Δεν υπογράφουμε στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν

«Πειραματόζωο η Ελλάδα, έγιναν πειράματα προς όφελος άλλων»-Πρώτη ανάρτηση: 16/4/2015, 23:42

«Θεραπεία που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λογική αυτού του προγράμματος που βουλιάζει το λαό σε αφόρητη απελπισία και την ίδια ώρα παρουσιάζει την Ελλάδα σαν ένα πηγάδι δίχως πάτο, ενώ απαντώντας στο γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα, είπε: «Ο λόγος είναι απλός: αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο».

«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων».

«Όπως ήταν αναμενόμενο», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, «η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικον��μία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνης. Η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνόδευε τα δάνεια ήταν λάθος». Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι θα ήταν πολύ εύκολο ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας να υπέγραφαν το υπάρχον Μνημόνιο αλλά «αυτό θα ήταν λάθος και για τους εταίρους μας και για το λαό μας».

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να υπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει.

«Θα συμβιβαστούμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σχέδια για εκλογές ή δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι δεν τη χωρίζει μεγάλη απόσταση από τους εταίρους.

«Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε» είπε και πρόσθεσε: «Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο, αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη, είτε αυτό προερχόταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα. Η απάντησή μου είναι η εξής και είναι απλή: θα συμβιβαστούμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση».

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι περισσότερο απ’ όλους θέλει την επιτυχή κατάληξή τους η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότ�� εξαρτάται από την Ελλάδα το να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ισχυρίστηκε οι χρόνιες παθογένειες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας δεν εξηγούν το βάθος της σημερινής κρίσης. Όπως ανέφερε, θα χρειαστεί να εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top