Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και την λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Σόιμπλε

"Μύθος ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από την κρίση"

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και την λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Σόιμπλε

​Την άποψη πως η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη ξεφύγει τον κίνδυνο εξέφρασε σε άρθρο του στους New York Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε, μια σειρά μύθων ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, ήταν στην καλύτερη περίπτωση, αναποτελεσματική, απλώς δεν είναι σωστή.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την πεποίθηση του πως, «η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά στον σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση των επιδράσεων και κυρίως των αιτιών της κρίσης».

Ο κ.Σόιμπλε έκανε λόγο για "κρίση εμπιστοσύνης" στην Ευρώπη, με ρίζες σε διαρθρωτικές ελλείψεις. Οι επενδυτές, όπως είπε, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν ήταν οικονομικά ανταγωνιστικά ή χρηματοπιστωτικά αξιόπιστα και άρχισαν να μεταχειρίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τα ομόλογα συγκεκριμένων χωρών, προκαλώντας αύξηση των επιτοκίων αυτών των ομολόγων.

Για τον Γερμανό υπουργό, το πρόβλημα μπορεί να «θεραπευτεί» μόνο με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη. «Το να ξοδέψουμε απλώς περισσότερα δημόσια κεφάλαια, δεν θα έκανε κάτι μαγικό, όπως δεν κάνει και τώρα» πρόσθεσε, δικαιολογώντας και την «εμμονή» της Γερμανίας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να πλήττεται η ανάπτυξη. «Αυτό δεν είναι τυφλή λιτότητα. Αφορά την δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε. Σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε, η παραπάνω προσέγγιση είχε τεράστια επιτυχία στην Γερμανία.

Ένας δεύτερος μύθος, όπως επισημαίνει, είναι ότι η Γερμανία, ως πιστώτρια χώρα, επωφελήθηκε από την κρίση. «Είναι αλήθεια ότι η γερμανική κυβέρνηση απολαμβάνει τώρα παραδοσιακά χαμηλά κόστη δανεισμού. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ φαίνεται να έχουν κάνει την δουλειά τους. Τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν όλους τους δανειστές, αλλά αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο κόστος σε όσους αποταμιεύουν και στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ξεπεράσουμε αυτή την ακραία κατάσταση και να βρούμε ξανά τον δρόμο μας προς μια σωστά λειτουργική οικονομία αγοράς» εξήγησε.

Ο κ.Σόιμπλε άσκησε κριτική στους αναλυτές που υποστήριζαν ότι η απάντηση στην κρίση στην Ευρώπη ήταν η ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα και τα χαμηλότερα επιτόκια. «Τώρα που τα έχουμε και τα δύο, διαπιστώνουμε ότι αυτά τα εργαλεία πολιτικής δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά δημιουργούν προβλήματα. Όλο και περι��σότεροι ειδικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προειδοποιούν για επικίνδυνες φούσκες στις τιμές των assets και για κινδύνους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της αυξημένης μόχλευσης. Και είναι σαφές ότι το φορτίο χρέους σε πολλές χώρες δεν μπορεί να επιλυθεί από κίνητρα με τα οποία λαμβάνεται ακόμη περισσότερο χρέος» πρόσθεσε.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, τονίζει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους προϋπολογισμούς για μια εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και των αγορών.

Η ΕΚΤ, σημειώνει ο Σόιμπλε, έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες-μέλη. «Συμμερίζομαι πλήρως αυτή την άποψη. Η νομισματική πολιτική μπορεί απλώς να αγοράσει χρόνο. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται σωστά για να μπουν τα δημοσιονομικά σε τάξη και οι οικονομίες σε μονοπάτια βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top