ΔΝΤ: «Το βασικό μας σενάριο προβλέπει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης»

Δεν υποτιμά τον κίνδυνο όμως το Ταμείο

​Το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν είναι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ δεν υποτιμούν τον κίνδυνο, αντίθετα –όπως άλλοι οργανισμοί και χώρες- προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες στην περίπτωση που συμβεί.

Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής, ένας εκ των ισχυρών παραγόντων του Ταμείου, εξήγησε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στο βασικό σενάριο του Ταμείο�� «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι κάτι που εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν την πρόθεση να παραμείνουν μέλος της Ευρωζώνης».

Ο αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Νομίζουμε αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα».

Αναφορικά με το Grexit και τις συνέπειες του, ο κ. Βινιάλ δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αυτό θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος. Για τη ζώνη του ευρώ, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει θέμα εμπιστοσύνη, επίδ��αση που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου».

Ο επικεφαλής Δημοσιονομικών υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι «το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και η χώρα έχει μπροστά της μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ο Βαρουφάκηςφτάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο τ��ς ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τους υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου, αναμένεται ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει την ευκαιρία ολιγόλεπτης συζήτησης με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Ο στόχος του κ. Βαρουφάκη είναι να εξασφαλίσει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης, την οποία γενικά έχει βεβαίως, ειδικά στο θέμα της αποφυγής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τ. Λιου: «Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση»

«Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στη χώρα», δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ενώ το μήνυμα προς τους απανταχού… «χαλαρούς» ενώπιον του ενδεχομένου, ήταν πως κάνουν λάθους όσοι νομίζουν πως μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις αντιδράσεις των αγορών.

Ο Αμερικανός υπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πίτερ Κουκ, προ της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνέντευξη, ο Τζακ Λιου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την ισχύ του δολαρίου, καθώς επίσης και τον κίνδυνο που συνιστά για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα πιθανή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα για το θέμα της Ελλάδας, η ακριβής φρασεολογία του Λιο�� ήταν η ακόλουθη: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι … αν οδηγηθούμε σε μια κρίση – όπως [για παράδειγμα] η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στην Ελλάδα. Έχω δηλώσει επανειλημμένα, ότι κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί πως όλοι οι κίνδυνοι μιας μεταβολής, είναι προβλέψιμοι εκ των προτέρων … ακόμη κι αν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος τώρα από ότι ήταν, ας πούμε, το 2012 και νωρίτερα, δεν θα ήταν ένα καλό πράγμα σε μια παγκόσμια οικονομία που μόλις αναρρώνει από μια βαθιά ύφεση να εισάγει αυτό το είδος της αβεβαιότητας».

Όσον αφορά την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, ο Τζακ Λιου δήλωσε: «Η σχετική ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες οικονομίες σε όλο τον κό��μο, εξηγεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των νομισμάτων … εστιάζω στην ανάγκη άλλες οικονομίες να είναι ισχυρότερες. Σίγουρα δεν θέλω η οικονομία των ΗΠΑ να γίνει ασθενέστερη πως – έχουμε την καλή τύχη να έχει την ισχυρότερη οικονομία. Οι άλλες οικονομίες χρειάζεται να γίνουν ισχυρότερες».

Νέα Υόρκη, Δημήτρης Σουλτογιάννης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top