Παρασκευόπουλος: Ήταν υπερβολική η δήλωση μου πως η Πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό

Διευκρινήσεις για το ν/σ για τις φυλακές, το «βραχιολάκι» και τις καταλήψεις

Παρασκευόπουλος: Ήταν υπερβολική η δήλωση μου πως η Πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό

​Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος, ο οποίος πριν το Πάσχα είχε δηλώσει πως «η Πολιτεία τύφλωσε τον Ξηρό» προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, επανήλθε σήμερα στο επίμαχο θέμα και με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών τύπου Γ΄ και το θέμα του Σάββα Ξηρού «τα μάζεψε».

«Είναι αλήθεια ότι ο Ξηρός ασφαλώς αυτοτραυματίστηκε βαριά και μάλλον ατυχής ήταν η δική μου διατύπωση που είπα ότι η Πολιτεία τον τύφλωσε. Ήταν υπερβολικό αυτό από την πλευρά μου… Αναφερόμουν στο γεγονός ότι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είπε ότι οι συνθήκες της κράτησης θα επιδεινώσουν την πάθησή του και εμείς συνεχίσαμε να τον κρατούμε στις ίδιες συνθήκες» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Real fm.

Στο ερώτημα αν μετά τη ψήφιση του νόμου του υπουργείου ο Σάββας Ξηρός θα βγει από τη φυλακή, ο κ.Παρασκευόπουλος είπε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από κάποιες κρίσεις. Δηλαδή προβλέπονται δύο κρίσεις για οποιαδήποτε περίπτωση εξόδου ατόμου για λόγους ασθενείας που πρέπει να προηγηθούν. Η μια είναι κρίση ενός αρμόδιου ιατρικού οργάνου και η δεύτερη είναι μια κρίση δικαστικού συμβουλίου και εν προκειμένω, για αυτές τις περιπτώσεις επειδή είναι σοβαρές, επειδή αφορούν ισόβια, είναι μία κρίση συμβουλίου εφετών».

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που αφορούν πολλούς κρατούμενους. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καμία “διασημότητα” που βρίσκεται στον χώρο της φυλακής περισσότερο από τον τελευταίο ανώνυμο αλλοδαπό, οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο πρόσωπο δεν με αφορά περισσότερο από τον ανώνυμο κρατούμενο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων και στο αν υπάρχουν εισαγγελικές εντολές προς την Αστυνομία, οι οποίες δεν εφαρμόζονται, ο υπουργός τόνισε πως συνομιλεί με τα αρμόδια όργανα, ξεκαθαρίζοντας πως η Δικαιοσύνη ζητά την επιβολή της νομιμότητας και αυτό είναι σωστό. «Η Αστυνομία, από ό,τι ξέρω, έχει δικούς της επιχειρησιακούς κανόνες που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει κάποια κίνηση, στους οποίους εγώ δεν μπορώ να παρέμβω και δεν έχω άποψη. Σε ό,τι αφορά την Δικαιοσύνη, την Εισαγγελία έχω την εντύπωση ότι ασκεί το καθήκον της και ζητά την επιβολή της νομιμότητας» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν το υπουργείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει το «βραχιολάκι» για όσους θα κρατούνται κατ΄οίκον, ο ίδιος διευκρίνισε πως «έχει υπογραφεί η σύμβαση και... η υλοποίηση είναι θέμα μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών πλέον». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις ωστόσο εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top