Στη Μυτιλήνη ο Στ. Θεοδωράκης για να μιλήσει με τους μετανάστες

«Καλούμε την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο»

​Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε τα ξημερώματα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης για να συναντηθεί και να μιλήσει με τους μετανάστες και στους πρόσφυγες που φτάνουν κατά δεκάδες στο νησί.

Δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, με χειρουργικές μάσκες στα πρόσωπα ήταν συγκεντρωμένοι σε μια πλευρά του λιμανιού και κάθονταν στο έδαφος.

813_0.jpg

Ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγ��ελέων και πολιτικό υπεύθυνο του Τομέα Δικαιοσύνης στο Ποτάμι, Β. Μακρή συνομίλησε μαζί τους και είπε στους δημοσιογράφους:

«Ήρθα να δω αυτό που μας περιέγραφαν οι φίλοι, ότι στη Μυτιλήνη όπως και σε όλα τα νησιά εδώ κοντά στην Τουρκία καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία από τα νησιά, από τους ανθρώπους να περιθάλψουν αυτούς τους κυνηγημένους από τις χώρες τους ανθρώπους και υπάρχει ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, είναι μια συνολική πρόταση 11 σημείων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς αυτή την εποχή και πρ��πει να γίνουν άμεσα οι κινήσεις γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία είναι η ανάγκη αυτών των ανθρώπων να τους περιθάλψουμε και από την άλλη η ανάγκη αυτών των νησιών να ζήσουνε, και όταν καταφθάνουν κάθε μέρα 100-200-500 άνθρωποι, όπως φαντάζεστε θα δυσκολευτεί πάρα πολύ αυτός ο τόπος να περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους. Το αίτημά μας είναι και προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

716.jpg

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις λογοτεχνικές επισκοπήσεις για τα προβλήματα των μεταναστών που βγαίνουν στον ήλιο και λιάζονται και να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

513.jpg

«Η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της Ευρώπης, τα σύνορα αυτά είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα και είναι υποχρέωση της Ευρώπης, να έχει εδώ και τις αναγκαίες δυνάμεις φύλαξης και τις αναγκαίες δυνάμεις αποτροπής αλλά και τις αναγκαίες δυνάμεις περίθαλψης και φροντίδας για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη μας, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, γι’ αυτό το Ποτάμι ζητάει για τους πρόσφυγες ειδικά, ότι θα πρέπει το άσυλο να είναι Ευρωπαϊκό, δεν είναι Ελληνικό το πρόβλημα του πολέμου στη Συρία, στο Αφγανιστάν. Είναι ένα πρόβλημα που έχει μία εμπλοκή η Δύση, έχει μία εμπλοκή η Ευρώπη, η Αμερική. Πρέπει λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος να συνεργαστεί ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε:

322.jpg

«Είναι άσχημο να διαπιστώνεις ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη ακόμη και για τα παλιά προβλήματα. Το μεταναστευτικό δεν είναι καινούριο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε μία συνολική πολιτική, πέρα από συνθήματα. Κι αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Αναγκάζεται ο ένας υπουργός και λέει ότι αυτά που λέω είναι η δική μου μεταναστευτική πλατφόρμα, αλλά πιθανόν ένας άλλος υπουργός να έχει μία άλλη μεταναστευτική πλατφόρμα. Είναι πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες δεν είναι κίνδυνος. Μπορεί να είναι και στοιχείο αναζωογόνησης της οικονομίας».

281.jpg

Οι 11 προτάσεις του Ποταμιού για το μεταναστευτικό:

Φυλάμε τα σύνορα, χτυπάμε τους δουλεμπόρους

1. Συστηματική φύλαξη των συνόρων για αποτροπή παράνομης εισόδου. Διεκδίκηση αύξησης της συνεισφοράς της Frontex σε χρήματα και εξοπλισμό. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπα��κά και η συνεισφορά των άλλων χωρών της ΕΕ στη φύλαξη τους πρέπει να είναι καθοριστική. Πίεση προς την Τουρκία για από κοινού αποφασιστικό χτύπημα στους διακινητές ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που καταργεί τη visa (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.

2. Άμεση πραγματοποίηση από την ΕΕ ενημερωτικής καμπάνιας στις χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα των ψεύτικων υποσχέσεων των διακινητών (το κάνουν ήδη οι Αυστραλοί).

Δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση

3. Επαναλειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής που «πάγωσε» η παρούσα κυβέρνηση (Έβρος, Μυτιλήνη, Σάμος) σε όλα τα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών και δημιουργία νέων με εκταμίευση εκτάκτων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά Ταμεία (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ΤΑΜΕ και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ΤΕΑ της ΕΕ). Τα κέντρα αυτά παρέχουν πρώτες βοήθειες, κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, καταγραφή και ταυτοποίησή των μεταναστών και διακρίβωση περαιτέρω αναγκών τους (π.χ. υποβολή αίτησης ασύλου, νοσηλεία, εντοπισμός ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ατόμων).

4. Δημιουργία κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου και περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων στα νησιά και τον Έβρο, ώστε οι αλλοδαποί που διασώζονται ή συλλαμβάνονται να έχουν την δυνατότητα να ζητούν άσυλο επί τόπου και να τους παρέχεται θετική ή αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών.

5. Πίεση προς τις άλλες χώρες της ΕΕ και τους θεσμούς της ΕΕ για θέσπιση Ευρωπαϊκού Ασύλου και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε οι αλλοδαποί να ζητούν άσυλο από την ΕΕ συνολικά και να κατανέμονται αναλογικά στα κράτη μέλη.

6. Ενίσχυση του εθελοντικού επαναπατρισμού παράτυπων οικονομικών μεταναστών με αντάλλαγμα της παροχή αμειβόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κ.α.), την ΕΕ και κράτοι-δωρητές (Μ. Βρετανία, Νορβηγία κ.α.).

7. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης έως ότου πραγματοποιηθεί η επιστροφή προς απέλαση μεταναστών στην πατρίδα τους.

Προσφέρουμε φιλοξενία και παιδεία

8. Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια για όσους αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασ��λου, καθώς και για τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών (ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους κλπ).

9. «Το Σχολείο του Μετανάστη». Τα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας θα διαθέτουν δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και επαγγελματικής κατάρτισης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες.

Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών

10. Παροχή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση συμπλήρωσης εξαετούς εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο. Ιθαγένεια και στα παιδιά που γεννήθηκαν αλλού, αλλά μεγαλώνουν στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας με εννιαετή εκπαίδευση ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή απολυτήριο Λυκείου και απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να διαμένουν οι γονείς νόμιμα στη χώρα.
Εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά την καθημερινότητα της παραμονής στη χώρα των μεταναστών και των προσφύγων (περίθαλψη, εργασία, διαμονή).

Χρηματοδότηση

11. Άμεση Σύσταση Διαχειριστικής Αρχής, που έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2014, και γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκταμίευση κονδυλίων από τα προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της ΕΕ. Τα προγράμματα αυτά διαθέτουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, και η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη προγράμματα προς ένταξη. Εάν δε το πράξει μέχρι τον Ιούνιο, θα παγώσει κάθε χρηματοδότηση από τη ΕΕ για τη μετανάστευση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top